Biroul de presă al NBU a precizat că, începând cu ziua de joi, dobânda de bază va fi majorată la 12,5%, cel mai ridicat nivel de după 2001, de la 9,5%. Este a doua majorare de dobândă cu trei puncte adoptată de NBU în acest an, după cea de la mijlocul lunii aprilie, când a urcat dobânda de politică monetară la 9,5% de la 6,5%.
Factorii de decizie de la Kiev se confruntă în prezent cu o creştere accelerată a inflaţiei, în condiţiile în care cea mai gravă criză politică din ultimele două decenii şi luptele cu insurgenţii pro-ruşi din estul ţării afectează economia. Moneda naţională a pierdut 30% în raport cu dolarul în acest an, devenind cea mai slab performantă monedă din lume.
Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,5% în ianuarie la 12% în iunie şi Banca Naţională a Ucrainei se aşteaptă ca pe ansamblul acestui an preţurile de consum să înregistreze o creştere anuală de 17%.
‘Ţinând cont de prognoza macroeconomică şi riscurile de inflaţie, este nevoie să fie implementate măsuri suplimentare pentru a întări valoarea hryvnei utilizând dobânda de politică monetară’, a informat Banca Naţională a Ucrainei într-un comunicat de presă.
Conducerea de la Kiev a respirat uşurată la începutul lunii mai când Fondul Monetar Internaţional a oferit Ucrainei un program de asistenţă pe doi ani în valoare de 17 miliarde de dolari, susţinută de o finanţare internaţională suplimentară în valoare de 10 miliarde de dolari. În prezent FMI poartă discuţii cu oficialii Ucrainei pentru eliberarea celei de a doua tranşe din acordul de împrumut până la finele acestei luni