Ce se ascunde în spatele deciziei IKEA de a vinde online în România

Retailerul suedez de mobilă IKEA a inaugurat marţi un magazin online dezvoltat la nivel local. Gigantul din industria mobilei lucrează însă la un proiect online global, în care vor fi incluse toate ţările unde compania are magazine. Atunci, mobila comandată online va pleca spre client de la cel mai apropiat magazin.
Alina Stanciu - Dum, 20 iul. 2014, 20:49
Ce se ascunde în spatele deciziei IKEA de a vinde online în România

Zecile de mii de clienţi care au păşit anual pragul singurul magazin IKEA din România şi care s-au înghesuit uneori la cozi pentru a cumpăra produsele dorite, au aflat săptămana aceasta un răspuns oficial din partea companiei la întrebarea „când şi unde mai deschideţi încă un magazin?”.

La 7 ani de la inaugurarea unităţii din zona Băneasa, retailerul de mobilă a decis să îşi  extindă aria de acoperire la nivel naţional cu costuri minime, oferind serviciul de comandă online. Deşi o piaţă mai puţin dezvoltată, România devine astfel printre puţinele ţări unde IKEA are atât magazine fizice cât şi online.

Mai mult, este prima piaţă cu un singur magazin fizic unde lansează un serviciu de comenzi online. „În câteva dintre țările în care este prezentă compania IKEA a fost lansat sistemul integrat de e-commerce. În România am luat decizia locală de a lansa serviciul de comenzi online, decizie bazată nevoile consumatorilor din ţara noastră şi pe dorinţa noastră de a fi cât mai aproape de ei”, explică oficialii companiei.

La 1 septembrie 2013, serviciul de vânzări online a produselor IKEA era disponibil în 13 țări, din cele 40 unde compania este prezentă. Primele magayine online IKEA au apărut în Suedia şi danemarca, în 2000. „Decizia de a lansa serviciul de comenzi online a venit ca un răspuns firesc la contextul actual și la aşteptările consumatorilor noștri. Începând cu data de 15. 07.2014 livrăm produsele IKEA în toată ţara, iar întreaga dezvoltare a serviciului de comenzi online s-a desfășurat pe durata a câteva luni.  

Lansarea serviciului de comenzi online este o decizie locală, bazată pe analiza nevoilor şi aspiraţiilor celor mai mulţi oameni care ne vizitează magazinul şi care ne întreabă tot mai des când vine IKEA şi în oraşul lor. Am simplificat procesul de cumpărare, pentru ca produsele IKEA să ajungă în casele mai multor români din toată ţara”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihaela Mureşan, Marketing Manager IKEA România. Aceasta nu a dorit să facă estimări în legătură cu vânzările online, spunând că rezultatele cantitative concrete vor fi făcute publice după câteva luni de funcţionare a noului serviciu.

Costuri minine

Potrivit oficialilor companiei, serviciul IKEA comenzi online a fost dezvoltat la nivel local de către echipa magazinului IKEA din Zona Comercială Băneasa, investiţia fiind „una minimă, pentru că am folosit resursele logistice existente”. Compania a făcut însă anagajări pentru că a avut nevoie de resurse suplimentare pentru dezvoltarea noii interfeţe de comenzi online. „Am angajat noi colegi în departamentul de Relaţii cu Clienţii, pentru a procesa comenzile primite în urma lansării noului serviciu”, mai spune Mureşan.

Elimină o „industrie” paralelă

Asigurând livrarea la nivel naţional, IKEA intră practic într-un business pe care mici afacerişti locali îl practică de mai mulţi ani. Este vorba despre întreprinzători care oferă, contra cost, servicii de livrare pentru români care doresc produsele IKEA dar sunt în zone depărtate de Bucureşti. „În România există doar un magazin IKEA, iar noi funcţionăm practic ca o firmă de curierat pentru cei care nu vor să meargă la Bucureşti”, declara pentru ECONOMICA.NET, Szakacs Botond, proprietarul Sweet Home Design. 

Detalii aici Cum face un tânăr român bani cu produse IKEA

  Sistemul se va schimba 

Decizia IKEA România de a vinde în spaţiul virtual vine în contextul în care IKEA Group lucrează la crearea unei platforme globale online, care să fie disponibilă în toate țările în care se află magazine IKEA. „Pe termen lung, este posibil ca serviciul de vânzări online, în varianta disponibilă în țări ca Marea Britanie sau Suedia, să se implementeze și în România. Până atunci, însă, am hotărât să dezvoltăm noul serviciu local de comenzi online, cu furnizori locali (companii românești de servicii online și de curierat), pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şi aşteptărilor consumatorilor români”, mai explică directorul IKEA România.

Strategii diferite

Despre noua platformă globală vorbesc, spre exemplu, şi oficialii IKEA Australia, care se pregătesc însă în mod diferit pentru acest moment. Pornind de la premisa că, pentru a fi eficienţi, trebuie să facă livrările comandate online de la cel mai apropiat magazin, IKEA Australia are în plan inaugurarea a patru magazine noi până în 2016, ajungând la un număr total de 9 unităţi.

„Magazinele vor juca un rol activ în oferta online şi de aceea este important să avem locaţiile care ne permit să facem „plinul”. Nu poţi trasnporta un dulap de 90 de kilograme de la Sydney în Queensland”, a explicat David Hood, country manager IKEA Australia, pentru The Sidney Morning Herald.

Acesta estimează că vânzările online ale IKEA ar putea ajunge la un procent de 10% din cifra de afaceri. „Noi nu vedem mediul online ca o alternativă care să înlocuiască magazinele fizice. Din punctul nostru de vedere, magazinele noastre sunt absolut cruciale având în vedere modul în care ne prezentăm produsele”, mai spune Hood.

Ce oferă magazinul online din România 

În cadrul serviciului de comenzi online din România, IKEA are disponibile aproximativ 70% dintre produsele din gama IKEA. „Excepție fac produsele fragile (sticlă, ceramică, becuri, plante naturale etc) și bucătăriile, pentru care procesul de cumpărare necesită mai mulți pași (planificare, măsurare, asamblare), pentru care nu putem oferi suport online clienţilor”, explică managerul IKEA.

Pentru a putea comanda online, clienţii trebuie să îşi facă un cont pe site-ul companiei. Ulterior, trebuie să caute pe site produsul dorit, să îi copieze codul pe care să îl adauge în lista de cumpărături. Mai trebuie să completeze datele personale, de facturare, de livrare şi să plaseze comanda. Confirmarea comenzii se va face telefonic, apelul fiind iniţiat de IKEA. Livrarea produselor se face în termen de 48 de ore de la confirmarea telefonică a comenzii. Produsele vor fi livrate până în faţa uşii.

Costurile se ridică la 49 de lei, pentru colectarea produselor din magazin, indiferent de numărul de articole, la care se adaugă 1 leu/kg pentru livrarea prin curier rapid. Prețul total se calculează automat pe măsură ce adaugi articole în coș. Plata comenzii se face în numerar, la livrare. Compania anunţă, de asemenea, că în curând va introduce şi opţiunea de plată online.

Citeşte şi IKEA vs Mobexpert. Se întorc românii în magazinul lui Dan Şucu?

IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Compania IKEA deținea, în august 2013, peste 345 de magazine în 40 de țări sau teritorii, dintre care 39 de magazine erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group.

Magazinul IKEA din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group. IKEA România a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 360,5 milioane de lei.

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...