În favoarea adoptării documentului au votat 497 de eurodeputaţi, iar împotrivă – 121. Aceasta este prima rezoluţie de acest gen elaborată şi adoptată de noua componenţă a PE după alegerile care au avut loc la 25 mai şi au fost marcate de o ascensiune a partidelor eurosceptice.
Parlamentul European ‘subliniază că acordul de asociere şi de înfiinţare a zonei de liber schimb nu este în niciun fel legată de integrarea în NATO’, se spune în document.
În acelaşi timp, PE respinge amendamentul propus de ‘verzi’, în care aceştia îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu afirmaţia secretarului general al NATO privind necesitatea majorării cheltuielilor pentru apărare, din cauza rolului Rusiei în criza ucraineană, precum şi în legătură cu anunţul SUA privind alocarea suplimentară a unui miliard de dolari pentru înarmarea Europei de Est. În opinia eurodeputaţilor care au propus acest amendament, investiţiile SUA, la fel ca livrarea de către Franţa în Rusia a unor portelicoptere Mistral ‘nu este doar parte a unui joc periculos, ci şi un semnal clar al cursei înarmării’.
Acordul de asociere dintre Ucraina şi UE, a cărui parte centrală o constituie acordul de liber schimb, a fost semnat definitiv la 27 iunie, la Bruxelles.