Într-un interviu acordat postului public de radio ORF, Michael Spindelegger, s-a declarat ‘surprins’ de faptul că Banca Mondială, prin divizia sa Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţine obligaţiuni subordonate la Hypo Alpe Adria Bank în valoare de 150 de milioane de euro. Spindelegger a mai spus că autorităţile de la Viena analizează solicitările Băncii Mondiale potrivit cărora ea nu poate fi expropriată. ‘Ceea ce trebuie să facem acum este să vedem dacă ceea ce spune Banca Mondială este corect. Dacă va fi nevoie, va trebui să clarificăm acest lucru în justiţie’, a subliniat ministrul austriac de Finanţe.
Săptămâna trecută, Camera inferioară a Parlamentului austriac a adoptat un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria, garantate de provincia Carinthia. Camera superioară a Parlamentului Austriei ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege în data de 24 iulie. Partidele de la putere au majoritatea în ambele camere. După votul din Camera superioară, preşedintele Austriei Heinz Fischer trebuie să semneze legea.
Planurile Guvernului austriac sunt complicate de statutul Băncii Mondiale care protejează activele instituţiei financiare mondiale de expropriere. ‘În prezent, purtăm discuţii cu autorităţile austriece, care s-au angajat să demareze o analiză juridică a situaţiei. Revizuirea va confirma că obligaţiile legale internaţionale ale Austriei, incluse în articolele de fundamentare ale IBRD, au prioritate faţă de legislaţia internă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Frederick Jones.
Deşi aproximativ 70% din populaţia Austriei declară că ar prefera să lase Hypo Alpe în insolvenţă, decizia de anulare a obligaţiunilor subordonate garantate de stat a dat naştere la critici din partea agenţiilor de rating şi a Fondului Monetar Internaţional. Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi Guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.