Datoriile de 30,7 de milioane de euro a mai multor firme deţinute de omul de afaceri Alexander Hergan, 66 ani, au fost cumpărate de o societate ai căror administratori lucrează pentru compania Reuben Brothers, deținută de frații David şi Simon Reuben, ocupanţii locului 103 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 11,8 miliarde dolari. Din totalul datoriei, şi omul de afaceri Alexander Hergan are de dat peste 580.000 de euro, în calitate de fidejusor.
Firma Franklin Management, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, a preluat în iunie 2013 de la UniCredit Ţiriac Bank creanţele firmelor deținute de Alexander Hergan. Administratorii Franklin Management sunt Alexander Bushaev şi David Miller, amândoi cu funcţii în cadrul Reuben Brothers.
În plus, pe pagina de internet a companiei este menţionat faptul că Reuben Brothers deţine o serie de dezvoltări în România.
Unicredit a finanțat Avrig 35 și Avrig Asset Management de-a lungul timpului cu 70 de milioane de euro. Cu acești bani, omul de afaceri urma să ridice clădiri de birouri în apropiere de Piața Bucur Obor, însă lucrările au fost oprite.
Contactat de ECONOMICA.NET, Alexander Bushaev a declarat că „nu comentăm pe acest subiect”.
Bushaev nu este străin de afacerile lui Alexander Hergan. Numele lui figurează într-un număr din Monitorul Oficial din 2009 ca administrator al uneia dintre cele două firme asociate ale Valkiria Invest, societatea declarată câştigătoare în preluarea combinatului Solventul din Timişoara și controlată de Hergan.
Ce se scoate la licitaţie
Pentru ca noul creditor, Franklin Management, să recupereze banii, s-a trecut la executarea silită. Pe 5 august, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Dumitrache şi Dumitrache, se scot la licitaţie terenuri cu o suprafaţă totală de 30 de hectare, dar şi imobile din Bucureşti.
38 de parcele de teren din nordul Bucureştiului, din apropierea proiectului Stejarii deținut de Ion Ţiriac, cu o suprafaţă totală de 308.888 mp, sunt scoase la licitaţie, în bloc. Preţul de pornire este de 10,23 milioane de euro, fără TVA.
Tot în aceeaşi zi se mai scoate la vânzare la licitaţie publică, un apartament dintr-o clădire, terenul aferent, dar și alte imobile, toate de pe Şoseaua Kiseleff nr. 51 la preţul de pornire de 552.000 de euro, fără TVA.
Mai este scoasă la licitație şi o vilă de pe strada Grigore Mora, nr. 39 (foto), din apropierea staţiei de metrou Aviatorilor, la preţul de pornire de 1,25 milioane euro, fără TVA. Firmele debitoare controlate de Alexander Hergan și care sunt executate au sediul social la această adresă.
Hergan a mai pierdut o vilă de patrimoniu. Fondul de investiții sud-afican NEPI a preluat clădirea Oromolu, din apropierea clădirii Guvernului, în contul unei datorii pe care Avrig 35 o avea către fond. Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI, spunea anul trecut că valoareaclădiri era mai mică decât datoria celor de la Avrig 35. La sfârşitul lui 2012, valoarea vilei Oromolu și a terenului aferent de 4.500 mp fost de 12,96 milioane de euro.
Cine este Alexander Hergan
Alexander Hergan a emigrat în Statele Unite în 1966, la vârsta de 19 ani, şi s-a reîntors în România în anii ’90, când a pus bazele Bursei de instrumente derivate din Sibiu (SIBEX, de azi), împreună cu un alt broker de la Chicago de origine română, Thomas Curtean, şi cu Teodor Ancuţa, până nu demult preşedintele bursei.
În 1999 fonda grupul Avrig 35, alături de Mark Proskine şi Russel Wasendorf, care a încercat să se sinucidă acum doi ani pentru o fraudă de 200 de milioane de dolari.
Avrig 35 este cunoscut ca unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Printre proiectele construite se numără Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti şi Bucharest Tower Center, preluată de omul de afaceri Ioannis Papalekas.
Criza de pe piaţa imobiliară a afectat şi afacerile Avrig 35. În vara lui 2011, UniCredit cerea insolvenţa Avrig 35 şi Avrig Asset Management, firme pe care banca le finanţase cu 70 de milioane de euro. Mai multe firme din portofoliul companiei au ajuns în faliment: Valkiria Invest, Piatra Neamţ Development, Focsani Investment. Acum patru ani, din grupul Avrig 35 făceau parte peste 80 de firme şi deşinea 100 de terenuri în toată ţara.
Cine sunt fraţii Reuben
Averea fraţilor David şi Simon Reuben este estimată la 11,8 miliarde dolari. Cei doi au emigrat cu familia în Marea Britanie în anii ’50, iar la începutul anilor ’90 se aventurau în afaceri cu metal în Rusia. Fraţii au investit în piaţa metalelor şi au cumpărat o mare parte din industria de aluminiu din ţară prin compania lor Trans-World Metals.
Compania lor încheia acorduri cu diverse fabrici cărora le furnizau materie primă în schimbul aluminiului finisat, pe care îl revindeau pentru profit. În 1995, Trans-World Metals depăşea pragul de opt miliarde de dolari în vânzări, iar la un moment dat, controla 5% din producţia de aluminiu din lume.
În 2000 şi-au vândut afacerea miliardarului Roman Abramovich pentru suma de 300 de milioane de lire sterline. După exitul din Rusia, cei doi fraţi au folosit banii pentru a investi în sectoare mai stabile şi s-au orientat spre piaţa imobiliară.