Ce scrie în contractul DIGI Mobil despre roamingul naţional, cât costă rezilierea abonamentului. Ce zice legea

În contractele de telefonie mobilă ale RCS&RDS nu se vorbeşte despre nicio limitare a traficului de date în roaming naţional, deşi compania nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru furnizarea acestui serviciu. Totuşi, clienţilor li se solicită o "justă despăgubire" dacă vor să renunţe la abonamentul DIGI Mobil, chiar dacă nu au achiziţionat un telefon de la companie. Aceasta ajunge la 300 de lei.
Mihai Banita - joi, 24 iul. 2014, 09:22
Ce scrie în contractul DIGI Mobil despre roamingul naţional, cât costă rezilierea abonamentului. Ce zice legea

Oferta neverosimil de ieftină pentru telefonia mobilă a celor de la RCS&RDS, interzisă în ţara ficţională Belgravistan, a născut câteva dezbateri aprinse în ultima vreme (de exemplu, aici şi aici).

ECONOMICA.NET a luat la puricat contractul Digi pentru telefonie mobilă obţinut dintr-o agenţie RCS&RDS. Acesta poate fi obţinut şi de pe site-ul RCS&RDS, doar că trebuie căutat cu cuvinte exacte pe Google, pentru că la fişierele în format PDF nu am găsit un link direct pe site. Acesta este ultima formă a contractului pe care am găsit-o, nu ştim dacă până recent RCS&RDS a practicat altă formă a acestuia.

Roamingul naţional – compania nu îşi asumă nimic

Punctul unu, despre care s-a discutat cel mai mult în ultima vreme, este roamingul naţional. RDS&RCS a semnat un contract cu Vodafone prin care, susţinea compania deţinută de Zoltan Teszari, abonaţii Digi vor avea acces la reţeaua Vodafone acolo unde nu există acoperire în reţeaua mamă.

În contract, RCS&RDS declină orice responsabilitate pentru furnizarea serviciului de roaming, acesta fiind catalogat drept un serviciu promoţional. Art. 3 din capitolul Clauze şi condiţii comune Pachetului Digi Mobil Optim şi Digi Mobil Complet spune că serviciul de roaming poate fi furnizat de companie doar în funcţie de contractele pe care le semnează cu alţi operatori. De alfel, compania scrie că beneficiarul nu are dreptul să ceară furnizarea acestui contract pe toată perioada contractului.

Despre serviciul de date în roaming naţional compania nu precizează decât că este furnizat pentru acoperirea „nevoilor obişnuite de comunicare şi valorilor medii ale consumurilor de servicii de comunicaţii electronice”. Compania nu precizează explicit nicio limită de trafic în roaming – deşi a anunţat recent printr-un comunicat că roamingul cu Vodafone traficul de date este limitat la 100 de MB lunar.

„Art. 3 Prin intermediul serviciului de Roaming Naţional Beneficiarul poate iniţia şi primi apeluri, respectiv SMS şi atunci când se află în afară ariei de acoperire a reţelei de comunicaţii mobile Digi Mobil, în baza acordurilor de roaming în vigoare încheiate de către RCS&RDS şi furnizorii de comunicaţii electronice care operează respectivele reţele.

Serviciul de Roaming Naţional este furnizat cu titlu promoţional, fiind aplicate apelurilor şi SMS-urilor efectuate aceleaşi tarife aplicate celor efectuate din reţeaua Digi Mobil, fără plata vreunui tarif suplimentar.

Furnizarea în aceste condiţii a Serviciului de Roaming Naţional nu generează obligaţii în sarcina RCS&RDS, Beneficiarul neputând solicită furnizarea acestui serviciu sau furnizarea lui în condiţiile mai-sus menţionate pe întreagă durata contractuală, oferirea serviciului fiind determinată în mod direct de acordurile de roaming încheiate de către RCS& RDS cu alţi furnizori de reţele de comunicaţii electronice.

Serviciul de roaming naţional este un serviciu complementar, destinat utilizării serviciilor de telefonie şi date mobile în afară ariei de acoperire a reţelei Digi Mobil, potrivit nevoilor obişnuite de comunicare şi valorilor medii ale consumurilor de servicii de comunicaţii electronice.

În cazul utilizării serviciilor de telefonie şi date mobile prin selectarea şi menţinerea telefonului mobil în reţeaua de roaming naţional şi/sau utilizării exclusive a serviciului de roaming naţional într-un singur punct geografic fix, deşi serviciile achiziţionate sunt prin natură lor servicii mobile de comunicaţii electronice şi/sau utilizării exclusive a unei reţele mobile de roaming naţional chiar şi atunci când abonatul se află în aria de acoperire a reţelei Digi Mobil şi dacă prin această se înregistrează un consum superior valorilor medii ale consumurilor de servicii de comunicaţii electronice, setările tehnice ale reţelei pot determina automat restricţionarea serviciului de roaming naţional situaţia fiind asimilată unei utilizări frauduloase a serviciului”, se arată în draftul de contract.

Dacă nu-ţi convin serviciile, te costă rezilierea

În cazul în care clienţii sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor Digi Mobil, inclusiv în ceea ce înseamnă roamingul naţional, aceştia trebuie să plătească pentru a renunţa la abonament.

Iată cum arată clauza referitoare la reziliere. Mai jos explicăm şi cât înseamnă asta în bani

„Art.6 În cazul încetării (reziliere, denunţare unilaterală, anulare, etc., inclusiv pentru neplata la termen a contravalorii oricărui serviciu contract) sau suspendării furnizării oricărui serviciu în virtutea căreia abonatul a beneficiat de un pachet Digi Mobil Optim înainte de expirarea Duratei Iniţiale sau Extinse, Beneficiarul se obligă să achite RCS&RDS potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, cu titlu de justă despăgubire, contravaloarea serviciilor de activare şi de utilizare a reţelei de care Abonatul a beneficiat cu titlu de promoţie, precum şi contravaloarea tuturor discount-urilor, a reducerilor, subvenţiilor etc. acordate Beneficiarului în baza prezentului act adiţional şi ale Contractului. Potrivit condiţiilor din prezentul act adiţional pentru pachetele de telefonie mobilă Digi Mobil Optim cuantumul justei despăgubiri este format din contravaloarea taxei de activare acordată cu titlu de promoţie (Tabelul A din Anexă1), din contravaloarea taxei de utilizare reţea acordată cu tiltu de promoţie (Tabelul II – Modulul de Date din Anexa 1), din contravaloarea reducerilor de 3 şi 5 EUR acordate în funcţie de numărul de pachete Digi Mobil Optim Nelimitat achiziţionate (Tabelul A din Anexa 1) şi din contravaloarea diferenţei dintre preţul de lista al telefonului mobil (din care a fost scăzut avansul, achitat acolo unde este cazul) şi contravaloarea ratelor achitate până în momentul încetării Contractului ( Tabelul II din pagina 1)”.

Potrivit anexei 1 din contract, tariful lunar este de 10 euro pentru abonamentul Digi Optim Nelimitat, care, potrivit contractului, cuprinde apeluri nelimitate în reţea şi în alte reţele şi 5 GB de trafic de date la viteza de 14,4 Mbps. În cadrul promoţiei curente, RDS&RCS oferă o reducere de 100% din taxa de activare a serviciului, de 50 de lei.

Cei care au internet şi televiziune prin cablu sau satelit de la Digi beneficiază de o reducere de 5 euro la abonamentul lunar.

De asemenea, tot promoţional, utilizatorii care încheie un contract până la 31 august beneficiază şi de o reducere de 100% a taxei de utilizare a reţelei pentru internet, dacă încheie contracte pe 12 sau 24 de luni. Această taxă variază de la 25 de lei pentru cel mai ieftin abonament, la 250 de lei pentru Digi Optim Nelimitat.

Astfel, în situaţia în care a optat pentru pachetul Digi Optim Nelimitat, clientul RDS&RCS plăteşte cel puţin 300 de lei pentru rezilierea abonamentului de telefonie mobilă.

Plata sumelor de reziliere poate fi evitată prin accesarea unui contract la distanţă. Clauzele RCS&RDS au preluat  o prevdere europeană care spune că rezilierea unui contract în acest mod se poate face fără costuri pentru consumator în termen de 14 zile.

Ce spune legea despre drepturile consumatorilor

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori interzice primilor să folosească clauze neconforme în contractele preformulate, cum sunt cele de utilităţi, servicii de comunicaţii, cele bancare etc.

La începutul acestui an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a fost în control la Vodafone şi Cosmote, după ce a primit reclamaţii că cele două companii ar percepe o taxă de reziliere pentru contractele care nu includ şi achziţia unui terminal mobil de la operator.

Pe numele Vodafone a fost deja înregistrat un proces la Tribunalul Bucureşti. Dacă operatorul va pierde acest proces, atunci va fi obligat să elimine taxa de reziliere din toate contractele aflate în derulare.

În anexa legii 193/2000 sunt date cu titlu de exemplu de clauze abuzive acele prevederi contractuale care dau dreptul profesionistului să modifice unilateral contractul sau „dau dreptul profesionistului să modifice unilateral, fără acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor şi serviciilor care urmează să fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu”. De asemenea, legea mai prevede că le este interzis profesioniştilor să impună prin contract plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale a contractului.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...