Peste 120.000 de persoane, mai ales ‘femei şi copii’, au fost deplasate de la începutul ofensivei israeliene, dar nu pot scăpa de violenţe din cauza faptului că ‘frontierele cu Israelul şi Egiptul sunt închise’, a declarat Oxfam într-un comunicat.
‘Spitalele şi resursele de apă sunt utilizate la maximum, iar nevoile cresc de la zi la zi. Oamenii fug disperaţi’, a precizat Nishant Pandey, responsabil Oxfam în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate. Reţeaua de purificare a apei a fost avariată de lupte ‘şi doar jumătate din staţiile de curăţare funcţionează în Gaza’, a adăugat comunicatul, ceea ce perturbă aprovizionarea cu apă a ‘peste un milion de persoane’.
O mare parte din regiune, dens populată de-a lungul Mării Mediterane, nu dispune de electricitate decât patru ore pe zi, a subliniat Oxfam. În ciuda atacurilor aeriene, asociaţia umanitară a reuşit să aprovizioneze cu apă, cu ajutorul unor camioane, ‘19.000 de persoane refugiate în şcoli, într-o moschee, o biserică şi un spital din Al Shifa’, potrivit aceleiaşi surse. Pe fondul intensificării luptelor, o parte din personalul Oxfam, precum şi membri ai altor ONG-uri, au fost nevoiţi să părăsească regiunea.