Lista provizorie de nominalizaţi pentru posturile de comisari europeni

Guvernele din Uniunea Europeană trebuie să-şi desemneze candidaţii pentru posturile de comisari europeni până la sfârşitul lunii iulie, preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmând să decidă apoi cine ce portofoliu primeşte, cele mai râvnite fiind portofoliile pentru afaceri economice, piaţa internă, concurenţă, comerţ şi energie, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 12:08
Lista provizorie de nominalizaţi pentru posturile de comisari europeni

În practică, distribuirea posturilor în Comisie, în care fiecare din cele 28 de ţări membre are un membru, va face parte dintr-un puzzle care include şi numirea preşedintelui Consiliului European, a şefului diplomaţiei europene şi a şefului miniştrilor de finanţe din zona euro.

Liderii din UE se vor reuni într-un summit la 30 august pentru a decide cele mai importante posturi. Noua echipă a Comisiei ar trebui să primească aprobarea Parlamentului European până la expirarea mandatului actualei Comisii, la 31 octombrie.

Parlamentul European organizează audieri individuale ale nominalizaţilor, însă nu poate decât să aprobe sau să respingă noua echipă a CE în întregul ei. PE vrea ca cel puţin nouă persoane nominalizate să fie femei.

Reuters a realizat lista candidaţilor nominalizaţi de guvernelor lor sau care au şanse să fie nominalizaţi, pe baza informaţiilor de la oficiali şi diplomaţi:

Austria: Actualul comisar pentru politică regională, Johannes Hahn, a fost nominalizat din nou.

Belgia: Nu a fost luată încă o decizie. Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht, vrea să rămână, dar este posibil să nu beneficieze de un sprijin suficient. Astfel s-ar putea face loc pentru eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, este o posibilă concurentă pentru portofoliul afacerilor externe, fiind susţinută de premierul în exerciţiu Plamen Oreşarski, însă guvernul acestui a demisionat miercuri, fără a nominaliza un candidat.

Cehia: Ministrul dezvoltării regionale, Vera Jourova.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtător de cuvânt al guvernului, are cele mai mari şanse să fie nominalizat.

Croaţia: Comisarul pentru protecţia consumatorului, Neven Mimica.

Danemarca: Nu a fost încă anunţat un candidat.

Estonia: Fostul premier Andrus Ansip.

Finlanda: Fostul premier Jyrki Katainen este comisar pentru afaceri economice până la sfârşitul lunii octombrie şi va rămâne în Comisie, însă probabil nu pe acest portofoliu.

Franţa: Nu a fost luată încă o decizie. Fostul ministru de finanţe Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea în cărţi.

Germania: Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a fost din nou nominalizat.

Grecia: Nu a fost luată încă o decizie. Dora Bakoyannis, fost ministru de externe şi primar al Atenei, este favorită, însă fostul ministru al dezvoltării Kostis Hatzidakis este de asemenea un posibil candidat.

Irlanda: Ministrul mediului, Phil Hogan.

Italia: Roma vrea ca ministrul de externe Federica Mogherini să fie şefa politicii externe a UE. Fostul premier şi ministru de externe Massimo D’Alema este de asemenea un posibil candidat.

Letonia: Fostul premier Valdis Dombrovskis.

Lituania: Ministrul sănătăţii, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Luxemburg: Fostul premier Jean-Claude Juncker.

Malta: Fostul ministru al transportului Karmenu Vella.

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost preşedinte al Camerei Lorzilor.

Olanda: Nici un nominalizat încă. Ministrul de finanţe Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a fost menţionat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru şefia politicii externe a UE.

Polonia: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Radek Sikorski este un concurent pentru postul de şef al diplomaţiei europene. Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski ar putea de asemenea fi nominalizat din nou.

Portugalia: Nu a fost luată încă o decizie. Vicepremierul Paulo Portas şi eurodeputata Maria Joao Rodrigues se numără printre numele menţionate.

România: Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, are şanse mari să fie din nou nominalizat.

Slovacia: Maros Sefcovic, comisar responsabil cu cooperarea între instituţiile UE, a fost nominalizat din nou.

Slovenia: Nu a fost luată încă o decizie, în contextul recent încheiatelor alegeri generale.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Nu a fost luată încă o decizie. Guvernul de la Stockholm o va nominaliza cel mai probabil tot pe Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Tibor Navracsics este posibilul nominalizat.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...