România: Piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte în următoarele 18 luni – E&Y

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii /M&A/ din România va cunoaşte un trend pozitiv în următoarele 12-18 luni, în special datorită unor tranzacţii transnaţionale preconizate, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel, reiese dintr-o analiză realizată de compania EY.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 08:46
România: Piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte în următoarele 18 luni - E&Y

Conform datelor publicate marţi de EY, în prima jumătate a anului 2014, piaţa de M&A din România a reacţionat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepţia generală a fost cea a unei pieţe active, care îşi recâştigă atractivitatea în ochii investitorilor.

‘În România, în primele şase luni, piaţa s-a caracterizat printr-un volum al tranzacţiilor mai mare, valoarea acestora rămânând în zonă mică spre medie, însă perspectivele pentru următoarele 12-18 luni sunt că valoarea medie să crească, în baza unor tranzacţii transnaţionale, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel’, a afirmat, Mihai Pop, manager Servicii de asistenţă în tranzacţii al EY România.

Acesta a adăugat că, în intervalul analizat, pe plan local s-au parafat 21 de tranzacţii semnificative, în domenii precum cel de servicii financiare, alimentar, tehnologic, dar şi în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creştere (bricolaj şi materiale de construcţii).

‘O menţiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăţi cu potenţial ridicat’, a punctat Pop.

La nivel mondial, valoarea tranzacţiilor M&A a înregistrat, în primele şase luni ale anului, o creştere de 50% faţă de primul semestru din 2013, până la 1,7 trilioane de dolari, cel mai înalt nivel din 2007.

Potrivit EY, majorarea a fost susţinută de o creştere cu 35% a numărului de tranzacţii de peste un miliard de dolari.

Pieţele mature au fost cele mai active pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a lui 2014, iar în termeni de valori ale tranzacţiilor primele cinci ţări atractive din punct de vedere al activelor au fost: SUA, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Australia.

În ceea ce priveşte ţările cu cele mai multe companii care au făcut achiziţii, pe primele cinci locuri s-au situat SUA, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi China.

Din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, pe prima poziţie a clasamentului s-au situat tot SUA, urmate de Marea Britanie, Germania, Canada şi Australia.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

De la 1 iulie 2013, Ernst&Young a devenit EY, logo-ul s-a schimbat pentru a răspunde acestei modificări, iar noul tagline al companiei este ‘Building a better working world’.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz raportează un profit net de peste 2,27 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an, în creștere cu aproape 5%
Romgaz raportează un profit net de peste 2,27 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an, în creștere cu aproape ...
Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net consolidat de 2,273 de miliarde de lei, mai mare cu aproape 5%, respectiv 104,96 de milioane de lei, faţă de cel din......
Serviciile de streaming ale Disney împing compania înainte
Serviciile de streaming ale Disney împing compania înainte
Compania Walt Disney a produs joi o surpriză, afișând rezultate financiare bune, serviciile sale de streaming fiind vedeta ...
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul de „monedă de rezervă” alături de lingouri
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul ...
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump, iar majoritatea din Congresul american, care poate ...
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor ...
Depomureş, operatorul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureş, companie deţinută de Grupul ...