Evaluarea a constat în două procese paralele – o evaluare a impactului asupra mediului în conformitate cu legislaţia naţională – EIA – şi o evaluare a impactului de mediu şi social în conformitate cu standardele de performanţă din domeniu şi cu orientările instituţiilor financiare internaţionale, a explicat compania.
Raportul EIA, aprobat de Ministerul bulgar al mediului şi apelor în februarie a.c., a conchis că mediul nu va fi afectat în mod semnificativ de proiect.
Raportul ESIA afirmă că proiectul va aduce o serie de beneficii economice temporare ca rezultat al creării de oportunităţi de angajare şi al cererii sporite de bunuri şi servicii pe parcursul lucrărilor de construcţie. În următoarea perioadă, South Stream Transport va lansa o consultaţie cu organizaţii neguvernamentale şi locale cu privire la acest raport.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni /Italia/ cu 20%, şi Wintershall Holding /Germania/ şi EDF /Franţa/ cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.