Rata medie a pierderilor în reţeaua de furnizare CEZ Oltenia este de 15%, însă sunt judeţe în care acestea ajung şi la 30%. 1,15 TWh nu vor apărea pe facturi în acest an. Dacă luăm în calcul preţul reglementat al energiei electrice de 150 de lei/MWh, rezultă o gaură financiară de circa 40 de milioane de euro anual pentru furnizor. Potrivit reprezentanţilor CEZ, 90% din pierderi reprezintă furturi, adică aproximativ 36 de milioane de euro. Restul sunt pierderi tehnologice.
„Avem un judeţ precum Doljul, în care pierderile ajung la 30%, şi avem Gorjul, unde pierderile sunt de 6%. Am distribuit la consumator 3,2 TWh, în primele şase luni ale acestui an, estimăm 6,4 TWh livraţi, până la sfârşitul anului, şi 1,15 TWh pierderi. Am reuşit să scădem pierderile – în 2011, pierdeam 1,30 TWh anual. De asemenea, colaborăm cu toate organele abilitate şi ne străduim să implementăm un sistem care să nu mai permită fizic sustragerea de curent”, explică Doina Vornicu, director Operaţiuni CEZ.
Una din localităţile cu cele mai mari probleme ar fi Strehaia, din Mehedinţi, mai spune oficialul citat. „Este foarte greu să avem o evidenţă a consumului şi a clienţilor de aici”, arată Vornicu.
Pierderile din distribuţie şi furnizare sunt recunoscute parţial în tarif de ANRE, însă două treimi din acestea rămân exclusiv în sarcina CEZ.
CEZ, companie cehă a cărei acţionar majoritar este statul, asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în şapte judeţe din Oltenia. Factura medie pe care o plătesc consumatorii casnici olteni este de 50 de lei, spun reprezentanţii companiei, iar rata clienţilor rău-platnici este de 3%.
CEZ împarte piaţa din România împreună cu alţi trei furnizori impliciţi de ultimă instanţă, Enel, E.ON şi Electrica.