Prefectura Capitalei anunţă că a înaintat Tribunalului Bucureşti cererea de chemare în judecată pentru anularea mai multor hotărâri adoptate de CGMB în şedinţe de îndată din 29 aprilie şi 30 mai.
Conform sursei citate, acţiunea a fost introdusă pe baza Legii contenciosului administrativ, întrucât convocarea CGMB în şedinţe de îndată a avut loc în alte situaţii decât cele menţionate în Legea administraţiei publice locale iar la procedura prealabilă declanşată în aplicarea Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, CGMB nu a procedat la revocarea actelor administrative criticate şi nici nu a transmis prefectului municipiului Bucureşti soluţia adoptată cu privire la solicitarea de revocare a hotărârilor apreciate ca fiind nelegale.
Potrivit Legii nr. 554/2004, hotărârile atacate sunt suspendate de drept până la soluţionarea cauzei, mai relevă sursa citată.
Printre hotărârile contestate de Prefectură se numără cele vizând includerea în bugetul Capitalei pe 2014 a sumelor aprobate de Guvern pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Capitalei, revocarea membrilor în consiliul de administraţie al Regiei Autonome de Transport Bucureşti şi în consiliul de administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice, declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ‘Reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe bulevardul Liviu Rebreanu’.
‘În contextul în care Prefectura a făcut o plângere prealabilă prin care ni s-a solicitat modificarea unor puncte din hotărârile de consiliu de la data respectivă iar noi datorită faptului că nu a existat o majoritate nu am mai reuşit să le modificăm în şedinţele de Consiliu General ce au precedat aceste şedinţe, prefectul a înaintat în instanţă plângerea împotriva acestor decizii, însă toată deschiderea CGMB, cel puţin a consilierilor PSD, a existat şi există pentru a îndrepta aceste erori materiale sau mici elemente care nu sunt în concordanţă 100% cu legislaţia în vigoare. Prefectul a atacat în instanţă pentru a le declara nule. Nu a mai existat cvorumul sau majoritatea necesară pentru a remedia aceste erori de două luni’, a declarat pentru AGERPRES consilierul municipal al PSD Mihai Peptan.
La rândul său, consilierul PNL în CGMB Cornel Pieptea consideră că hotărârea Prefecturii este o decizie normală în contextul evenimentelor ulterioare acelei şedinte.
‘Practic, după acea şedinţă au avut loc mai multe şedinţe de îndată care au fost atacate şi suspendate de drept. În acest moment, acele hotărâri nu mai produc efecte’, a spus Pieptea pentru AGERPRES.
În opinia consilierului municipal al PDL Silviu Văduva, prefectul Capitalei acţionează mai mult pe forma legii, şi nu pe fond.
‘Prefectul ar face mai bine să acţioneze echidistant politic şi în aşa fel încât să nu perturbe activitatea oraşului decât atunci când se practică adoptarea unor hotărâri de Consiliu General care să nu respecte cadrul legal’, a precizat Văduva pentru AGERPRES