Inspectorii au estimat aceste tiruri de artilerie la o distanţă de circa doi kilometri şi li s-a părut că ele se apropie tot mai mult. ‘Erau suficient de aproape pentru a lua decizia că trebuie să plece, impactul obuzelor făcând un zgomot foarte puternic şi pământul se cutremura (…) riscul era prea mare’, a explicat în faţa presei Alexander Hug, adjunctul şefului misiunii OSCE în Ucraina, care încadrează echipa de experţi.
El a precizat că separatiştii au acceptat accesul acestei echipe internaţionale în zonă şi a estimat că ‘în stadiul actual’ este prea devreme pentru a aprecia dacă este vorba despre o încălcare a încetării focului pe care armata ucraineană şi insurgenţii au promis că o vor respecta în zona unde s-a prăbuşit avionul.
Şi un ziarist aflat în zona unde continuă activitatea de recuperare a resturilor umane ale pasagerilor avionului doborât, cel mai probabil de o rachetă lansată de insurgenţi, a confirmat, potrivit AFP, că sunetul exploziilor în depărtare este aproape permanent.