Directorul OMV, care în iunie a semnat un acord cu compania rusă Gazprom pentru extinderea gazoductului în Austria, s-a declarat convins că Bruxellesul va accepta proiectul, în pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE.
Principalii parteneri ai Gazprom în proiectul South Stream sunt Eni (Italia), EDF (Franţa), OMV (Austria) şi Wintershall (Germania), subsidiară a gigantului BASF. Gazprom consideră proiectul South Stream, care urmează să transporte gazul în Bulgaria prin Marea Neagră şi apoi către Grecia, Italia şi Austria, drept un mijloc de diversificare a livrărilor sale de gaze naturale în Europa şi de a-şi reduce dependenţa de state de tranzit.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a afirmat anterior că în opinia sa nu există obstacole în calea implementării proiectului, în pofida celor mai recente sancţiuni europene.
Dacă aceste sancţiuni ar fi vizat tehnologia gazelor, acest lucru ar fi putut afecta proiectul South Stream în Europa şi facilitatea de gaz natural lichefiat de la Yamal (Siberia) a grupului rus Novatek, ceea ce i-ar fi afectat pe o serie de mari furnizori şi producători de energie din UE interesaţi de proiect, inclusiv din Germania, Austria şi Italia.
Sâmbăta trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că, deşi susţine Ucraina, trebuie să ţină cont de interesele ţării sale, ceea ce ar putea include şi proiectul South Stream. ‘Dacă gazoductul South Stream trebuie să treacă prin ţara noastră pentru a menţine bunele relaţii cu Rusia, atunci suntem clar în favoarea South Stream’, a spus premierul ungar în cursul unei vizite în România, după cum au relatat media locale, mai menţionează sursa citată.