În ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.
În condiţiile în care rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 40%, iar datoria externă se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat să adopte măsuri pentru revenirea pe creştere a economiei.
Recesiunea ar putea afecta planurile lui Matteo Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta şi de a începe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicată din Europa.
‘În actualele condiţii şi estimând un ritm de creştere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui să găsească cel puţin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta’, a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneză Teneo Intelligence.
Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în acest an la 0,2%, în timp ce Guvernul se aşteaptă la un avans de 0,8%.
Deşi în trimestrul trei ar urma să se înregistreze o redresare modestă a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor, economia italiană şi sectorul bancar sunt printre cele mai expuse la Rusia, a apreciat Riccardo Barbieri, economist la Mizuho International Plc, în Londra.
Directorul Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrală şi de Est, Gianni Franco Papa, avertiza recent că impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit.
‘Respectăm deciziile UE şi ne vom conforma acestor decizii. Însă dacă vor fi impuse restricţii mai dure acest lucru va avea cu siguranţă un impact asupra operaţiunilor noastre cât şi asupra Europei în ansamblu. Rusia este o piaţă foarte importantă’ a adăugat oficialul UniCredit.
Principalele bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, sunt prezente pe piaţa din România.