Cristian Popa, BNR: Băncile rămân reticente la vânzarea portofoliilor de credite neperformante

Nivelul creditelor neperformante în România mai creşte, însă foarte uşor, în principal, din cauza faptului că scade volumul creditelor acordate, dar băncile întârzie să vândă aceste credite din cauza preţurilor scăzute oferite de jucătorii din piaţă, a declarat miercuri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 15:00
Cristian Popa, BNR: Băncile rămân reticente la vânzarea portofoliilor de credite neperformante

Acesta a precizat că băncile rămân reticente la vânzarea portofoliilor de credite neperformante şi din cauza neclarităţilor privind tratamentul fiscal şi dreptul asupra debitorului în momentul în care creditul este vândut.

‘Există o reticenţă a băncilor în a face write-off-uri (n.r. – scoaterea în afara bilanţului a creditelor neperformante) masive, din două puncte de vedere: cumpărătorii potenţiali care existau pe piaţă, în formule publice, private sau consorţii din amândouă, nu au mai fost la fel de prezenţi pe piaţă sau se aşteaptă la hearcut-uri (n.r. – reducere valorii creditelor cumpărate) extrem de substanţiale, drept pentru care politica de aşteptare pentru ei este una bună. Asta a fost pe partea cererii. A doua explicaţie: cred că există o oarecare ezitare, pe lângă întrebările pe care le aveau cu privire la tratamentul fiscal şi eventualele renunţări definitive la recursul asupra debitorului odată ce write-off-ul se făcea, ambele fiind clarificate de noi împreună cu auditorii, cu Ministerul Finanţelor, cu Ministerul Justiţiei. Aceasta le-a dat un confort. Mai departe este destul de complicat’, a explicat Cristian Popa, sugerând că acţionarii străini ai unei bănci româneşti acceptă mai greu asumarea unor pierderi.

Oficialul BNR a precizat că banca centrală nu a interzis niciodată vânzarea portofoliilor de credite neperformante, dar băncile fac tot posibilul să îşi minimizeze pierderile. ‘Noi nu am interzis niciodată băncilor să facă acest lucru, puteau să îl facă oricând doreau, l-au amânat inclusiv poate pentru că nu aveau aceste clarificări pe care noi le-am dat după consultări necesare cu celelalte instituţii implicate’, a mai spus Popa.

Acesta a precizat că, în privinţa dreptului băncii asupra debitorului, s-a stabilit că el se păstrează şi după vânzarea creditului. ‘S-a ajuns la discuţii cu autorităţile IFRS şi la consultări cu auditorii care au experienţă între ţări că nu este o chestiune obligatorie (n.r. – ca banca să renunţe la dreptul asupra debitorului). Din contră, ei îşi menţin dreptul de a încasa în continuare ce mai au de încasat de la clienţi chiar dacă acele credite au fost scoase în afara bilanţului şi executate provizioanele’, a mai spus viceguvernatorul BNR.

În acest context, Cristian Popa susţine o creştere a creditelor neperformante în România este foarte puţin probabilă, mai ales că în ţara noastră s-a optat pentru o raportare a acestor credite pe criterii foarte dure comparativ cu alte ţări. ‘La noi mă aştept să nu mai crească decât marginal creditele neperformante. În principal, ele cresc acum din cauza faptului că numitorul fracţiei, volumul creditelor acordate, s-a diminuat. Dacă luăm creditul total, cum spune EBA (n.r. Autoritatea Bancară Europeană) că putem face, inclusiv cu creanţele băncilor asupra sectorului public, dintr-o dată cifra de la 22% (n.r. – credite neperformante în total credite) scade la 17%. Dacă luăm definiţia IFRS prin care tranşa de 100% provizioane se consideră write-off cu executarea provizioanelor, scade la 12%. Deja suntem sub media ţărilor din UE’, a mai spus Cristian Popa.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...