La zece ani după JO de la Atena, Grecia vrea să-şi evalueze costurile

La zece ani după desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Atena, autorităţile din Grecia au mandatat un grup de cercetători să evalueze costurile evenimentului şi impactul acestui asupra economiei ţării.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 08:17
La zece ani după JO de la Atena, Grecia vrea să-şi evalueze costurile

‘Think-tank’-ul de economişti al fundaţiei Iove, apropiată de patronat, a anunţat că a accepta misiunea de a evalua ‘amprenta lăsată de Jocurile Olimpice din 2004 asupra economiei ţării’.

‘Nicio cercetare ştiinţifică detaliată nu a fost întreprinsă până acum, pentru a se evalua impactul lor global’, subliniază fundaţia într-un comunicat.

Rezultatul cercetării, comandată de fostul responsabil al Comitetului de organizare a JO 2004, Gianna Angelopoulos-Daskalaki, este aşteptat până la sfârşitul anului.

Dacă JO de la Atena au contribuit la ameliorarea reţelei de infrastructuri din capitala greacă, ele au fost marcate, de asemenea, de o creştere a costurilor, depăşiri ale termenelor de finalizare a lucrărilor şi, în final, de abandonarea a zeci de instalaţii sportive, devenite astăzi inutile.

Ministerul grec al Finanţelor a evaluat anul trecut la 8,5 miliarde euro cheltuielile angajate pentru eveniment, în această sumă fiind incluse şi lucrări la siturile arheologice sau reţeaua de sănătate.

Aproximativ 2 miliarde euro au fost recuperare din vânzarea de bilete, drepturile de televizare şi sponsorizări, conform aceleiaşi surse.

Costul real al Jocurilor din 2004 se apropie mai degrabă de 13 miliarde euro, potrivit altor surse.

După ce Grecia a evitat falimentul în mai multe rânduri, începând din 2010, din cauza unei datorii abisale, fostul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a estimat în 2011 că Jocurile Olimpice 2004 ‘au jucat un rol’ în acest derapaj financiar.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...