Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

Acţiunile ruseşti au urcat semnificativ luni, după ce furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI a menţinut principalele bănci din Rusia, Sberbank şi VTB, în indicele său MSCI Rusia, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:23
Bursa de la Moscova este în creştere după ce Sberbank şi VTB au fost menţinute în indicele MSCI Rusia

În 8 august, MSCI a anunţat că, în urma consultărilor cu investitorii, va păstra Sberbank şi VTB în indicele său MSCI Rusia. Luna aceasta acţiunile celor două bănci au scăzut puternic, după ce MSCI a raportat că va reconsidera includerea în indice a Sberbank şi VTB, după anunţarea sancţiunilor impuse Rusiei de SUA şi UE.

Luni dimineaţă, indicele RTS al bursei de la Moscova înregistra un avans de 2,3%, la 1.197 puncte, în timp ce indicele MICEX a urcat cu 1,6%, la 1.370 puncte.

Titlurile Sberbank şi VTB înregistrau luni o creştere de 2,9% şi, respectiv, 3,8%.

‘Ţinând cont de decizia MSCI de a nu exclude acţiunile Sberbank şi VTB din indicele lor precum şi de lipsa veştilor negative din Ucraina, ne aşteptăm ca bursa de la Moscova să se redreseze la începutul acestei săptămâni’, a afirmat analistul Yevgeny Loktyukhov, de la Promsvyazbank.

La 1 august, cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, Sberbank, a avertizat că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate ‘subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzată de situaţia din Ucraina’.

În 31 iulie, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Şi Statele Unite au adoptat recent noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei din cauza rolului său în criza din Ucraina, înscriind pe lista lor neagră trei bănci ruse, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Trezoreria americană. SUA interzic astfel cetăţenilor şi companiilor americane să efectueze anumite tranzacţii cu Bank of Moscow, Russian Agricultural Bank şi VTB Bank. Sancţiunile SUA, totuşi, sunt importante pentru o instituţie care nu este pe listă: Sberbank, cea mai mai mare bancă rusească. Cu peste 19.000 de filiale, banca este lider pe segmentul de retail, business şi corporate banking, fiind de asemenea un important creditor în Europa.

În iunie, şeful Sberbank, German Gref, a afirmat că nu se aşteaptă la noi sancţiuni împotriva Rusiei iar banca nu va ieşi de pe piaţa din Ucraina şi va menţine relaţii bune cu Executivul de la Kiev.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Principalele instituţii de creditare ruseşti, Sberbank şi VTB, au subsidiare puternice în Austria, iar VTB are şi o subsidiară în Cipru.

La sfârşitul lui 2013 activele combinate ale acestor subsidiare depăşeau 20 miliarde de euro, ele operează în Austria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa.

Luna trecută, oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista băncilor considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, Sberbank şi VTB.

Băncile ruseşti nu au obligaţiuni scadente de valoare ridicată în următoarele luni, ceea ce reduce impactul sancţiunilor occidentale. Conform datelor Nomura, instituţiile financiare ruseşti au bonduri scadente în afara Rusiei în următoarele nouă luni în valoare de 39 miliarde de dolari – echivalentul a 8% din rezervele lor de numerar.Aceste date sugerează că riscurile de refinanţare sunt gestionabile.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...