Cu toate acestea, salariile medii lunare pentru muncitorii români şi bulgari sunt semnificativ mai mici faţă de salariul mediu lunar al unui muncitor german, primii câştigând 1.860 de euro pe lună, în timp ce un muncitor german câştigă 2.920 de euro pe lună.
Imigranţii sunt atraşi de condiţiile de muncă mai bune de pe piaţa muncii din Germania, în comparaţie cu cele oferite de economiile cu probleme din ţările lor de origine.
În perioada mai 2013-mai 2014, 1,25 milioane de muncitori au sosit în Germania din Europa de Est şi din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, în timp ce în perioada mai 2012-mai 3013 au venit 1,07 milioane de muncitori, o creştere cu 16,8%.
Numărul imigranţilor sosiţi din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia care în prezent au un loc de muncă în Germania a crescut cu 6,9% ajungând la 520.791. Numărul cetăţenilor din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania care au sosit în Germania a crescut cu 17%, numărul total al celor care şi-au găsit un loc de muncă în Germania ajungând la 492.989 de persoane.
Frauke Wille, un purtător de cuvânt al BA, a descris această creştere ca nefiind una ‘extraordinară’, având în vedere că de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii din România şi Bulgaria pot lucra fără restricţii pe teritoriul Uniunii Europene.
Controale tranzitorii au fost impuse de unele state membre, printre care Marea Britanie şi Germania, pentru cetăţenii din România şi Bulgaria după aderarea celor două ţări la UE în 2007, românii şi bulgarii având în primii şapte ani de la aderare drepturi limitate de a munci şi de a pretinde ajutoare sociale în aceste ţări.