De ce sunt nemţii îngrijoraţi de starea economiei. Ce pericole pândesc Germania, cea mai mare putere europeană

Sancțiunile împotriva Rusiei și măsurile economice adoptate de Moscova în urma crizei din Ucraina, alături de conflictele scăpate de sub control din Orientul Mijlociu, au afectat sever încrederea oamenilor de afaceri și investitorilor din Germania, determinând Bundesbank să lanseze un avertisment serios privind perspectivele de creștere ale celei mai mari economii europene.
Economica.net - lun, 18 aug. 2014, 14:22
De ce sunt nemţii îngrijoraţi de starea economiei. Ce pericole pândesc Germania, cea mai mare putere europeană

Banca națională a Germaniei avertizează, luni, că tensiunile externe de anvergură globală, precum criza din Ucraina, au început să tragă în jos cea mai mare economie europeană și reprezintă un pericol pentru prognoza de creștere economică pe care mizează Berlinul.

Bundesbank notează că sancțiunile impuse de occident împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, alături de măsurile economice adoptate de Kremlin, au afectat companiile dependende de exporturi către Rusia și sectoare ale economiei interne, precum cel al construcțiilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Economia germană s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea din acest an față de primele trei luni, potrivit datelor anunțate recent de institutul federal de statistică din Germania.

Declinul surpriză al economiei a întărit temerile politicienilor și economiștilor germani că tensiunile globale, în special criza din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, reprezintă riscuri semnificative pentru perspectivele de creștere economică ale Germaniei și ale Europei.

Economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, semn că revenirea anemică a pierdut din avânt în pofida ratelor accelerate de creștere înregistrate de Spania și un pluton de economii mai mici.

La începutul acestui an, majoritatea economiștilor estimau că economia Germaniei va crește cu aproximativ 2% în acest an. O bună parte dintre prognoze au fost revizuite între timp spre 1,5%, iar analiștii par în continuare pesimiști.

“O multitudine de evenimente nefavorabile din mediul extern au afectat perspectiva economică a Germaniei pentru a doua jumătate a anului. Indicatorii curenți ridică semne de întrebare referitor la aspectele pe care au fost bazate prognozele de primăvară. Faptul că fluxul de comenzi pentru industrie a afișat o scădere sesizabilă în trimestrul al doilea, iar așteptările privind evoluția exporturilor sunt mai pesimiste, sugerează că industria va fi lovită semnificativ de situația externă”, scrie banca centrală a Germaniei în buletinul lunar.

Anterior, indicele sentimentului din mediul de afaceri calculat de institutul de cercetare economică Ifo a scăzut timp de trei luni consecutiv, în timp ce indicele ZEW al încrederii investitorilor a coborât opt luni la rând și afișează cel mai abrupt declin din ultimii doi ani.

Bundesbank avertiza, încă de luna trecută, că prognoza de creștere economică pentru 2014 înaintată în iunie, de 1,9%, nu mai pare realistă.

Cu toate acestea, banca centrală germană a subliniat luni că economia germană este sănătoasă și are un potențial bun de creștere pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...