‘Treisprezece persoane au murit de la 11 august din cauza unei febre de origine necunoscută. Persoanele decedate prezentau febră, diaree, stări de vomă şi, în fază terminală, vomitau materii negricioase’, a spus medicul Felix Kabange Numbi.
Circa 80 de persoane care au fost în contact cu bolnavii decedaţi sunt monitorizaţi la domiciliile lor din Boende Moke, Lokolia, Watsikengo şi Lokula, localităţi situate în provincia Ecuator, a adăugat ministrul congolez. Ele vor fi monitorizate zilnic timp de 21 de zile. În caz de febră, diaree, stări de vomă sau orice formă de hemoragie vor fi transportaţi la centrele medicale din Lokolia şi Watsikengo, a mai spus ministrul.
Lokolia şi Watsikengo, situate la distanţă de 30 km una de alta, sunt epicentrele maladiei.
Prima victimă depistată a fost o femeie însărcinată, iar 12 alte persoane au murit după ce au intrat în contact cu ea în timpul bolii sau după moarte.
‘Au murit cinci angajaţi din domeniul sanitar, printre care şi un medic. Celelalte victime sunt apropiaţi sau săteni care au participat la înmormântare’, a explicat Felix Kabange Numbi, subliniind că ulterior personalul sanitar a primit kit-uri de protecţie.
Virusul Ebola a fost descoperit prima dată în 1976, în provincia congoleză Ecuator. De atunci, RD Congo a fost confruntată cu mai multe epidemii, dintre care ultima s-a soldat cu 36 de morţi între august şi noiembrie 2012.