Ce companii ar putea profita de „provocarea găleţii cu gheaţă”. S-au strâns peste 40 de milioane de dolari

De la declanşarea seriei de provocări tip „Găleata cu gheaţă", devenită o veritabilă campanie de strângere de fonduri pentru căutarea tratamentului împotriva sclerozei laterale amiotropice (ALS), s-au strâns deja peste 40 de milioane de dolari în contul Asociaţiei ALS, potrivit Market Watch. Banii au început deja să fie repartizaţi diferitelor progrtame de cercetare, dar editorii Market Watch au căutat şi pe cele mai probabile companii care ar putea profita de bani.
Economica.net - Dum, 24 aug. 2014, 08:03
Ce companii ar putea profita de

Seria de provocări adresate personalităţilor de toate calibrele din lume sub codul „Găleata cu Gheaţă” (Ice Bucket Challange) a fost declanşată de Pete Frakes. un bolnav de scleroză laterală amiotrofică (ALS, Boala Charcot sau boala Lou Gehrig). A luat amploare abia când provocarea a ajuns la inventatorul Facebook.

ALS este o boală degenerativă a sistemului nervos, iar Pete Frates, care deja nu mai putea vorbi, a adresat provocarea membrilor familiei sale, donaţia fiind alternativa la găleata cu gheaţă.

Între timp, deja mulţi se uită cu interese la cele peste 40 de milioane de dolari strânse în ultimele două luni, dintre care 8,5 milioane numai marţi.

ALS Association administrează banii şi deja a început să-i repartizeze. Oamenii de ştiinţă implicaţi în studiul bolii au primit deja 21 de noi granturi de cercetare în valoare de 3,5 milioane dolari, se arată într-un raport al asociaţiei, citat de Market Watch.

Altă parte din bani sunt canalizaţi către un program de cercetare al Ascociaţiei, de accelerare a testelor clinice pentru descoperirea de medicamente. O mulțime de bani se duc pentru a sprijini NEALS, alianţa de clinici non-profit și universități dedicate cercetării ALS, dar şi spre victimele ALS și spre eforturile publice.

Toate acestea nu înseamnă, însă, decât că, până la urmă, „firmele farmaceutice şi alte comapnii de industrie vor fi stimulate să dezvolte noi tratamente” pentru această boală, deocamdată incurabilă, scrie Market Watch, care a şi găsit pe cei mai probabili cinci beneficiari dintre ele.

Iată cum îşi susţine Market Watch selecţia:

Sanofi ADS (simbol SNY la Bursa NYSE din NewYork) are singurul medicament aprobat de Food and Drug Administration pentru a trata ALS. Medicamentul prelungeşte viaţa bolnavilor, dar a fost vândut firmei elveţiene Covis Pharma Sarl în 2013. Sanofi a raportat câștiguri puternice în al doilea trimestru, provenite din soluţiile pentru boli rare și diabet. Actiunile SNY au crescut cu 4% în această lună, deși sunt în stagnare pe întregul an.

Bristol-Meyers Squibb Co (BMY) are un vast program dedicat modulării sistemului imunitar, care ar putea oferi oportunități viitoare pentru terapeutica ALS. Compania a depăşit așteptările în al doilea trimestru, datorită creşterii rapide a vânzărilor medicamentelor pentru cancer. Acţiunile BMY au crescut cu 2% în ultima lună, dar sunt în scădere cu 6% în acest an.

Biogen Idec Inc (simbol BIIB la bursa newyorkeză NASDAQ) şi-a redus la jumătate cercetările privind ALS în ultimul an, după ce experimentele pe un medicament pentru ALS a eşuat. de droguri nu a reușit o încercare stadiu avansat, la începutul anului 2013, conducerea companiei a cercetare ALS. Oficialii companiei spun că aceasta este angajată pe termen lung pe această temă. Profitul Biogen a explodat, datorită cererii pentru tratamentele sale sclerozei multiple. Actiunile BIIB au crescut cu 12,5% în ultima lună, şi cu 22% din ianuarie.

AVANIR Pharmaceuticals Inc (AVNR) a anuntat rezultate pozitive în studierea stadiilor medii și târzii ale bolii, pentru un medicament ncare tratează izbucniri bruște și necontrolate de râs și plâns (simptom de ALS). Acţiunile AVNR au crescut cu 6,8% în ultima lună și cu 69% de la 1 ianuarie, parțial ca urmare a creşerii cererii medicamentului citat.

Isis Pharmaceuticals Inc (ISIS) a inițiat studierea unui medicament pentru ALS la pacientii cu o formă moştenită şi agresivă a bolii. Studiul a fost partial finantat de catre Asociatia ALS și de Muscular Dystrophy Association. În 2013, Isis a raportat rezulatate pozitive sigure ale testelor, ceea ce reprezintă o abordare nouă pentru tratamentul ALS de oprirea genei mutante care cauzează boala.
Actiunile ISIS sunt în creştere cu 20% în ultima lună, după un al doilea trimestru optimist, datorită câștigurilor legate de portofoliul de medicamente pentru diabetul zaharat. Vicepreşedintele privind cercetarea al companiei a primit şi un premiu de la Asociatia ALS.

Şi în România numărul bolnavilor diagnosticaţi s-a dublat în 3 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...