LitGas, o subsidiată a holdingului energetic lituanian Lietuvos Energija, a semnat un prim acord de achiziţie de LNG cu gigantul norvegian Statoil, potrivit Euractiv. Contractul acoperă o perioadă de cinci ani şi este menit să reducă din dependenţa statului baltic de importurile de gaze din Federaţia Rusă, care îi asigurau până acum 100% din consum. Valoarea totală a contractului este de cuprinsă între 725 şi 870 de milioane de euro. Preţul este socotit de presa unul competitiv pentru consumatori, între 260 şi 290 de euro pentru 1.000 de metri cubi, în funcţie de cotaţia LNG pentru piaţa britanică, deşi importurile din Federaţia Rusă pot fi mai ieftine.
Statoil va livra 540 de milioane de metri cubi de LNG pe an în terminalul de la Klaipeda, acesta fiind un nivel minim la care noul terminal poate funcţiona în condiţii de eficienţă economică.
Citeşte şi:
Terminalul, singurul pe care îl deţine în prezent Lituania, va deveni operaţional în decembrie şi prin el se va aduce LNG care va reprezenta până la 25% din consumul statului baltic. Pe termen lung, Lituania, în cooperare cu vecinii săi, Letonia şi Estonia, are în plan construcţia unui terminal şi mai mare, care să satisfacă nevoile de consum ale celor trei state. Cel mai optimist termen pentru acest proiect este anul 2020.
România este una dintre ţările europene cu cel mai mic grad de dependenţă faţă de Gazprom, iar dependenţa a scăzut în ultimii ani, dar nu pentru că ar fi găsit o sursă alternativă de gaze, ci pentru că reducerea activităţii economice a condus la o scădere a consumului, de la 30% în anii de boom economic, la nici 5% în acest an.
Singurul lucru pe care l-au făcut autorităţile de la Bucureşti a fost să finalizeze gazoductul Szeged-Arad, prin care România s-a conectat la sistemul de transport al gazelor din Europa Centrală. După cum ECONOMICA.NET a scris aici, pe aici se pot aduce gaze care vin tot din Rusia, dar la un preţ mai mic decât cel la care se importă acum prin intermediarii agreaţi de Gazprom.
Proiectul Nabucco, care prevedea alimentarea Europei centrale cu gaz din Caucaz, via România, a fost oficial abandonat. În plus, şi proiectul AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconnector) bate pasul pe loc. Urma să fie construit un terminal de LNG în portul Constanţa, undă să ajungă, cu metanierele pe Marea Neagră, via Batumi (Georgia-unde se va construi un alt terminal), gazul din Azerbaidjan.