Traficul aerian mai este restricţionat doar în jurul locului unde se produce explozia, pe o rază de trei mile marine (5,5 km) şi până la o altitudine de 5.000 de metri (1,5 km), a precizat autoritatea islandeză pentru transport, citată de DPA.
Vulcanul subglaciar Bardarbunga este urmărit cu atenţie sporită de mai multe zile. Lava a început să ţâşnească printr-o fisură recentă după miezul nopţii de joi spre vineri.’Nicio urmă de cenuşă vulcanică nu a fost detectată pe sistemele radar’, a declarat pentru agenţia germană de ştiri, Bergthora Nyala, purtător de cuvânt la Centrul Naţional de Coordonare a Crizelor.
Toate aeroporturile din Islanda sunt deschise şi nu există restricţii pentru traficul aerian internaţional sau local, a precizat Nyala.
Autoritatea de apărare civilă continuă să fie în stare de alertă din cauza erupţiei în curs de desfăşurare.
O alertă roşie a mai fost emisă sâmbătă 23 august, dar nivelul a fost coborât la portocaliu după o zi.
În 2010, erupţia vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe săptămâni. Norul de cenuşă vulcanică format atunci a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durată de peste o lună, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri şi afectând opt milioane de pasageri.