Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, intenţionează să prelungească însă calendarul de liberalizare a preţurilor, păstrând acelaşi preţ pentru următorii doi ani, (măsură despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră aici), pe motiv că preţurile au crescut deja, că salariul mediu a scăzut, şi că preţurile la gazele naturale din import sunt în scădere. Departamentul pentru Energie a pus deja în dezbatere publică un document prin care persoanele interesate sunt invitate să-şi spună punctul de vedere asupra prelungirii calendarului de liberalizare.
“Având în vedere discrepanţa înregistrata în perioada decembrie 2012 – iulie 2014 între evoluţia salariului nominal mediu net lunar şi evoluţia preţului gazelor naturale la consumatorul final, credeţi că termenul de eliminare a preţului reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui prelungit de la data de 31 decembrie 2018 până la data de 1 iulie 2021 pentru consumatorii casnici? Totodată, consideraţi că preţul reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui să rămână nemodificat (la valoarea actuala) până la data de 1 iulie 2016 pentru consumatorii casnici?” se arată în dezbaterea publică.
Departamentul pentru Energie spune că, potrivit actualului calendar de liberalizare, “prin decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, au fost ajustate tarifele de transport (103,75% crestere), înmagazinare (54,79% crestere), distribuţie (35,43% crestere) în ultimii aproximativ doi ani”.
Săptămâna trecută, Răzvan Nicolescu a declarat că majorarea de preţ de la 1 octombrie, de 3%, conform calendarului actual, nu va mai avea loc. „Există însă şi o divergenţă majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicţie privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcţiei Generale Energie în soluţionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluţionarea acestei situaţii, statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populaţie. În consecinţă, intenţionăm să nu punem în aplicare creşterea preţului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu, într-un comunicat de presă.
Principalele companii vizate de o amânare a creşterii preţurilor, sau chiar o diminuare a scumpirilor, vor fi Romgaz şi Petrom, cele două companii care asigură aproape toată producţia domestică de gaze naturale.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi, Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern, dar cantităţile importate au tot scăzut în ultimii ani, din cauza scăderii consumului.
Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.