Investiţiile în infrastructura de transport şi energie vor putea beneficia de ajutoare de stat

Întreprinderile care fac investiţii în sectorul transporturilor şi al infrastructurii conexe, în sectorul producerii şi distribuţiei de energie şi al infrastructurii pentru aceasta vor putea beneficia de ajutoare de stat acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat, marţi, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 13:53
Investiţiile în infrastructura de transport şi energie vor putea beneficia de ajutoare de stat

Proiectul de act normativ modifică schema iniţială de ajutor de stat, instituită prin HG nr. 332/2014, domeniile menţionate fiind exceptate iniţial de la acordarea unor ajutoare de stat în cadrul schemei.

De asemenea, ca urmare a interesului manifestat de mediul de afaceri, în special de reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii, şi la propunerea acestora, s-a agreat oportunitatea reducerii numărului minim de locuri de muncă de la 20 la 10, în scopul facilitării accesului la finanţare a tuturor antreprenorilor, indiferent de mărimea acestora.

Prin HG nr. 332/2014 se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. Creşterea ocupării forţei de muncă are în vedere diminuarea riscului de sărăcie şi excludere socială, creşterea consumului şi un beneficiu pentru bugetul de stat, prin reducerea cheltuielilor cu ajutoarele de şomaj, majorarea contribuţiilor sociale rezultate din locurile de muncă nou-create şi creşterea încasărilor.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a circa 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 de milioane de euro.

Perioada de derulare a schemei este 2014 – 2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015 – 2025 pentru plata ajutorului de stat.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, sub formă de sume nerambursabile, în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile conform hărţii ajutoarelor regionale pentru România, valabilă în perioada 2014 – 2020.

Iniţial era prevăzut că pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei întreprinderile care realizează o investiţie iniţială şi creează, pentru fiecare locaţie a realizării investiţiei, cel puţin 20 de locuri de muncă, dintre care minimum trei locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi.

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale pentru locurile de muncă nou-create, reprezentând salariul brut, în limita salariului mediu brut pe economie, şi contribuţiile obligatorii ale angajatorului aferente, înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutivi. Procesul de evaluare a cererilor de acord pentru finanţare se desfăşoară în două etape şi implică acordarea unui punctaj întreprinderilor, în vederea încadrării în bugetul anual alocat schemei.

Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ şi contribuie la dezvoltarea regională şi se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.

Schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia notificării în vederea obţinerii deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeană trebuie informată în termen de 20 de zile lucrătoare de la data aprobării actului normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea a peste 60% din voturi, arată rezultatele parțiale,...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...