Finlanda are rezerve faţă de ideea amplasării unor baze NATO în zona baltică

Amplasarea unor baze permanente ale NATO în regiunea baltică ar fi o decizie 'nefericită' ce riscă să amplifice tensiunile cu Rusia, a declarat miercuri ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, după ce preşedintele american Barack Obama a vorbit în aceeaşi zi în capitala Estoniei, Tallin, despre sporirea prezenţei Alianţei în această regiune, relatează portalul finlandez YLE şi agenţia Xinhua.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 16:17
Finlanda are rezerve faţă de ideea amplasării unor baze NATO în zona baltică

Într-o declaraţie acordată postului naţional de radio YLE, şeful diplomaţiei finlandeze a declarat că o eventuală deschidere a unei baze permanente a NATO în Estonia ar fi în primul rând o mişcare politică, dar ea ar putea fi considerată de Rusia drept o acţiune militară ostilă. El a admis că amplasarea unor astfel de baze este o problemă între NATO şi cele trei state baltice care le solicită (Lituania, Letonia şi Estonia), dar a precizat că Finlanda nu vrea ca teritoriul ei să fie folosit pentru operaţiuni de sprijin al acestor unităţi militare.

Erkki Tuomioja a confirmat că cele 28 de state membre ale NATO urmează să convină la summitul de joi şi vineri asupra sporirii prezenţei militare a Alianţei în estul Europei, unde ar urma să desfăşoare prin rotaţie unităţi cu efective reduse.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică va deveni ‘mai vizibilă’ în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forţe avansate care să răspundă rapid ameninţărilor, dar nu vor fi constituite baze cu caracter permanent în aceste ţări pentru a nu încălca actul fondator NATO-Rusia, această forţă urmând să fie alcătuită din efective ce se vor schimba printr-o schemă de rotaţie.

Sosit miercuri într-o scurtă vizită la Tallinn înaintea summitului NATO, preşedintele american Barack Obama a afirmat că este important să se ia în discuţie ‘sporirea prezenţei aliaţilor în regiune pentru ca soluţiile adoptate în ultimele luni să devină permanente’, declaraţie ce a stârnit în Finlanda speculaţii asupra unei posibile prezenţe militare permanente a NATO în statele baltice. În opinia ministrului finlandez de externe o astfel de prezenţă va exista, doar că ea nu va fi denumită oficial ‘permanentă’.

Finlanda nu este membră a NATO, dar cooperează cu Alianţa în cadrul Parteneriatului pentru Pace şi a misiunilor acestei organizaţii, precum cea din Afganistan.

Premierul finlandez, Alexander Stubb, care s-a prezentat în ultimele luni drept un susţinător al aderării la NATO în perspectivă, a declarat săptămâna trecută pentru portalul YLE că participarea ţării sale la summitul din Ţara Galilor se va face de pe poziţii noi, în contextul în care parteneriatul cu Alianţa este reconsiderat la un nivel superior prin semnarea cu această ocazie a unui memorandum pentru operaţiuni de tip Host Nation Support (sprijinul ţării gazdă).

O astfel de înţelegere ar permite Forţei de Reacţie Rapidă a NATO să efectueze aplicaţii şi să primească sprijin logistic pe teritoriul finlandez.

După această declaraţie, ministrul Erkki Tuomioja a ţinut să precizeze că respectivul memorandum nu va modifica statutul Finlandei de ţară neutră.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...