‘Putem să extindem (pachetul de sancţiuni) sau să-l restrângem în funcţie de evoluţiile din teren’, a precizat oficialul comunitar. ‘Încetarea focului va fi un element determinant în aplicarea sancţiunilor’, a precizat Ahrenkilde-Hansen.
Ambasadorii celor 28 de state membre ale blocului comunitar au convenit vineri să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, conform surselor de la Bruxelles noua serie de sancţiuni urmând să vizeze societăţile petroliere Rosneft, Transneft Gazprom Neft, însă nu şi concernul Gazprom, companiile care activează pe pieţele de capital, cele din sectorul apărării, plus noi restricţii privind exportul tehnologiilor cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară. De asemenea, ar urmă să fie lărgită cu 24 de nume lista responsabililor ruşi sau ucraineni pro-ruşi care nu au drept de viză pentru spaţiul comunitar şi cărora li se vor îngheţa averile.
În replică, guvernul de la Moscova a ameninţat că va răspunde la rândul său cu sancţiuni, o variantă fiind închiderea spaţiului aerian rus pentru companiile aeriene din statele UE.
Guvernul ucrainean şi reprezentanţi ai separatiştilor proruşi din provinciile Doneţk şi Lugansk au purtat vineri în capitala Belarusului, Minsk, negocieri mediate de OSCE în urma cărora au semnat un acord preliminar de încetare a focului. Dar acest armistiţiu s-a dovedit a fi unul fragil, fiind încălcat în mai multe zone din estul separatist, mai ales la periferia oraşului-port Mariupol, unde au fost semnalate lupte în noaptea de duminică spre luni.