Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani închisoare

Omul de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa de capital din România, a fost condamnat definitiv luni de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 13:30
Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani închisoare

În acelaşi dosar, cei trei complici ai lui Chelu au primit următoarele pedepse: Ştefan Badea – patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu – şase luni închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu – şase luni de închisoare cu suspendare.

Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010 pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, oameni de afaceri apropiaţi ai lui Chelu, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Procurorii DNA susţin că, în perioada august – 12 noiembrie 2010, Chelu a promis chestorului şef de poliţie Dan Fătuloiu suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către omul de afaceri şi persoanele apropiate acestuia.

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

‘Inculpatul Chelu a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea, Bunu şi Constantinescu şi a unei alte persoane (denunţător în cauză). De asemenea, inculpatul Chelu i-a transmis denunţătorului Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat’, susţin anchetatorii.

Procurorii DNA menţionează că la data de 12 noiembrie 2010 Cătălin Chelu a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi i-a oferit lui Fătuloiu suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

‘Cu ocazia aceleaşi întâlniri din data de 12 noiembrie, Cătălin Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale’, potrivit DNA.

DNA arăta că, la data de 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

‘Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu’, mai susţine sursa citată.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi din arest.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...