‘În contextul în care Banca Centrală Europeană /BCE/ urmăreşte relaxarea politicii monetare, măsura va stimula agenţii economici să se orienteze spre investiţii prin apelarea la credite. Banii pe care îi vor reţine angajatorii prin reducerea CAS îi vor putea folosi pentru mai multe investiţii’, a explicat Petrescu.
Ministrul Finanţelor a subliniat că reducerea CAS nu va afecta angajamentele asumate de România în faţă creditorilor externi şi nu va modifica ţintele convenite pe indicatorii macroeconomici.
Petrescu a mai afirmat că această lege a avut un parcurs greoi, au fost şi piedici, dar şi multă susţinere, iar scopul acestei măsuri este de a ajuta întreprinzătorii, angajatorii şi angajaţii.
Potrivit oficialului MFP, această măsură înseamnă, practic, o reducere cu 20% poverii fiscale pe muncă şi este cea mai consistentă reducere de CAS din ultimii 14 ani.
Pe ansamblu, inclusiv contribuţiile de asigurări de sănătate şi de şomaj, CAS se situează la un nivel de 27,85% la angajator şi la 16,5% la angajat.
‘Sunt aproape de nivelurile europene, dar sunt valori foarte mari, iar o reducere a acestora nu face decât să încurajeze investiţiile şi să atragă investitorii străini în România’, a precizat Ioana Petrescu.
În 2012, România se situa pe locul 7 în UE, la egalitate cu Letonia, în ceea ce priveşte nivelul ridicat al CAS, după Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Austria şi Italia.