„CUMPĂRĂ FP„- recomandă analiştii casei de brokeraj Prime Transaction, după ce au actualizat preţul ţintă al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), la nivelul de 1,0356 lei / acţiune. Noul preţ ţintă este în creştere cu 12,5% faţă de cel stabilit anterior. Faţă de preţul actual al acţiunii, potenţialul de creştere al FP este de aproape 18%.
Preţul ţintă a fost „ajustat cu posibilele efecte rezultate din derularea celui de-al patrulea program de răscumpărări de acţiuni proprii”, care urmează să înceapă în această lună, potrivit unui raport Prime Transaction, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Totodată, în acest an devine previzibilă distribuţia către acţionari a unei părţi din capitalul social, echivalând cu 0,0512 lei / acţiune, ca urmare a anulării acţiunilor răscumpărate în cel de-al doilea program. Acest transfer de lichidităţi conferă un randament de 5,82% unor achiziţii la preţul actual al acţiunii FP.
„Programele de răscumpărare de acţiuni proprii (din piaţă şi prin oferte publice de cumparare) şi returnarea de capital social de către administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt utilizate pentru diminuarea discount-ului la care se tranzacţioneaza acţiunile FP, faţă de activul net unitar (valoarea portofoliului FP raportată la numărul de acţiuni)”, aminteşte analistul Maxim Moldovan în raportul Prime Transaction.
FP ar putea iniţia, la finalul lui septembrie, cel de-al patrulea program de răscumpărare a 990,9 mil. acţiuni, după anularea acţiunilor răscumpărate în cadrul programului doi, măsură care trebuie avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precizează raportul.
Ponderea maximă de acţiuni proprii pe care o companie o poate deţine este de 10%, iar FP a ajuns la ea deja. Astfel că al patrulaea program de răscumpărare nu poate începe înainte de anulare acţiunilor din al doilea program.
Ceilalţi catalizatori ai scumpirii acţiunilor FP sunt: listarea FP la Bursa din Londra şi continuarea programului de listări ale companiilor statului.
„Listarea secundară a Fondului la Londra ar putea contribui suplimentar la reducerea discountului preţului de piaţă prin atragerea investitorilor instituţionali străini care nu sunt prezenţi în România. Operaţiunea ar putea creşte şi interesul pentru activele din portofoliul Fondului, influenţând pozitiv şi valorile acestor companii (în special OMV Petrom)”, se spune în raport.
Listarea CE Oltenia (amânată pentru finalul semestrului I din 2015, după finalizarea evaluării rezervelor de cărbune) şi cea a Hidroelectrica (amânată tot pentru 2015, dupa ieşirea din insolvenţă) „ar creşte semnificativ ponderea companiilor listate din portofoliu, peste nivelul de 64% din totalul activelor nete.
„Odată cu creşterea ponderii de active listate din portofoliu, anticipăm un efect pozitiv asupra cotaţiei FP, pe fondul creşterii gradului de transparenţă a companiilor nou listate şi a unei evaluări mai obiective a acestora”, scrie Maxim Moldovan în raportul citat.
Ponderea companiilor listate ale Fondului a crescut de la 40% în septembrie 2013 până la un maxim de 54% din totalul activelor nete raportate în aprilie 2014, după listările cu succes de anul trecut ale companiilor Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG). Odată cu lichidarea completă a participaţiei de 13,5% din acţiunile Translelectrica (TEL) şi vânzarea a 4,99% din titlurile Romgaz (SNG), ponderea activelor listate a scăzut până la 49%.
Alte companii din portofoliul Fondului care ar putea fi listate sunt Salrom, Administraţia Porturilor Maritime (Portul Constanţa) şi Aeroporturi Bucureşti.
Deşi a fost stopată pentru consumatorii casnici, liberalizarea pieţei la electricitate şi gaze naturale ca continua să aibă un impact pozitiv ca urmare a îmbunătăţirii performanţelor companiilor din domeniu, aflate în portofoliul FP: distribuitori şi productărori de electricitate, ca şi OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG). Acestea două din urmă au împreună o pondere de 44% din activele FP.
Riscuri
Evoluţia acţiunilor FP spre preţul ţintă estimat se poate lovi de realizarea mai multor riscuri, potrivit raportului citat:
– întârzierea aprobărilor de către ASF a operaţiunilor de răscumpărări de acţiuni, de distribuţie de capital şi de listare la Londra;
– stabilirea de noi impozite de tipul „taxei pe stâlp”;
– riscul politic, manifestat prin întârzierea ofertelor publice iniţiale ale companiilor care urmează să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sau o eventuală amânare a ieşiri idin insolvenţă a Hidroelectrica.
Vânzare pe bucăţi şi transfer de capital
Aflaţi sub presiunea fondurilor de investiţi care controlează majoritatea voturilor la FP, administratorii Fondului de la Franklin Templeton au schimbat politica de remunerare a acţionarilor, înlocuind distribuţia anuală de dividende cu o returnare de capital social.
Această modalitate este scutită de impozit, spre deosebire de dividendul clasic, care este impozitat cu 16%.
Fondul Proprietatea a dat deja acţionarilor 677 de milioane de lei (sau 0,05 lei / acţiune), bani obţinuţi prin reducerea valorii nominale de la 1 leu la 0,95 lei / acţiune. Returnarea de capital social de 0,05 lei/act a oferit actionarilor un randament net de peste 6%.
Pentru exerciţiul financiar 2014, Fondul ar putea realiza o returnare de capital social estimată la 0,0512 lei / acţine, conform formulei propuse de Franklin Templeton şi rezultatelor de la jumătatea anului.
De la 1 octombrie va intra în vigoare noul contract de management al Franklin Templeton, care presupune două criterii severe de performanţă impuse de actionarul principal, Elliot Associates: reducerea discount-ului la maxim 15% faţă de activul net unitar (VUAN), nivel care trebuie menţinut în cel puţin 2/3 din şedinte în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată VUAN la 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât din 30 iunie 2013 (1,16 lei/act). Nivelul actual este de 30%.
Iniţierea programului patru de răscumpărări de acţiuni proprii (estimat să înceapă la finalul lunii septembrie) pare esenţial pentru administratorul Franklin Templeton pentru realizarea obiectivelor de performanta mentionate mai sus.
În acest scop, Franklin Templeton a vândut mai multe pachete semnificative de acţiuni ale OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL, deţinere lichidată integral) , Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG), conform strategiei de administrare cunoscută sub numele de „vânzare pe bucăţi„.
Citeşte şi seria de articole Vânzare pe bucăţi
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici „ECONOMICA# nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.