Conform sursei citate, în ultimul an, peste 88.000 de păgubiţi RCA au fost despăgubiţi în acest fel în România, aceştia reparând autovehiculele avariate în unităţi reparatoare clandestine.
‘În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, care nu se întoarce în economia reală, societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat ‘salvări de la plata daunei’ în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an. Evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate. Mai multe societăţi de asigurări cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA au decis să achite doar aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de ‘regie proprie’. În realitate, este sistemul care presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA’, notează ASSAI.
Potrivit datelor asociaţiei, dauna medie RCA în România este de aproximativ 1.200 de euro, iar zilnic sunt achitate circa 350 de dosare de daună în sistemul ‘regie proprie’. Valoarea reală a celor 350 de dosare de daună care ar fi trebuit achitate în fiecare zi este de aproape 420.000 de euro, susţin reprezentanţii service-urilor auto din România.
Totodată, ASSAI consideră că evaziunea fiscală din acest domeniu este estimată la peste 80 de milioane de euro/an, deoarece atelierele de reparaţii clandestine nu emit documente fiscale pentru lucrările prestate, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, taxe de autorizare RAR sau taxe de autorizare mediu.
ASSAI este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România.