Pentru anul viitor, Fed se aşteaptă la un avans al celei mai mari economii mondiale de 2,6-3%, în timp ce în iunie previziona o expansiune de 3-3,2%, scrie Agerpres.
Rezerva Federală va majora dobânda de politică monetară numai după ce va trece o perioadă considerabilă de timp de la finalizarea programului de stimulare a economiei, la sfârşitul lunii octombrie, a declarat joi preşedintele Fed, Janet Yellen.
Chiar dacă unii analişti au fost dezamăgiţi de declaraţia oficialului Fed conform căreia nu există ‘o dată calendaristică’ pentru o majorare a ratei dobânzii, bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în creştere, indicele Dow Jones ajungând la valoarea record de 17.221,11 puncte. Sintagma ‘dată calendaristică’ a fost introdusă pentru prima dată în decembrie 2008, în declaraţiile privind politica monetară a Fed.
De la sfârşitul lui 2008 şi până în prezent, Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi a injectat peste 4.000 de miliarde de dolari în economie, prin achiziţiile sale de obligaţiuni, în încercarea de a stimula relansarea economiei.
Anunţul privind retragerea programului de stimulare a economiei era aşteptat de majoritatea analiştilor, care se concentrează acum pe momentul în care Rezerva Federală a SUA va majora dobânda de politică monetară.
‘Aşa cum am afirmat în mod repetat, deciziile pe care le adoptă Comitetul de politică monetară privind momentul adecvat pentru a începe majorarea dobânzii vor depinde de datele privind evoluţia economiei’, a răspuns Janet Yellen la întrebările jurnaliştilor referitoare la data la care Fed va decide creşterea dobânzii.
Pieţele financiare mizează în prezent pe o primă majorare a costului creditului undeva la mijlocul lui 2015 însă oficial nu a fost fixată nicio dată precisă iar acest subiect provoacă diviziuni chiar şi în interiorul Fed.
Datele oficiale publicate luna trecută arată că în trimestrul doi din 2014 ritmul de creştere al economiei SUA a accelerat peste estimări iar declinul din precedentele trei luni a fost mai redus decât s-a raportat iniţial.
Conform datelor publicate de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2014 un avans anual de 4%, faţă de 3% anunţat iniţial, după un declin de 2,1% în precedentele trei luni – cea mai mare contracţie înregistrată de la începutul lui 2009. În iulie, Departamentul Comerţului estima o contracţie anuală de 2,9% în primul trimestru din 2014.
În primul semestru din acest an PIB-ul SUA a urcat cu 0,9% iar pe întregul an 2014 creşterea ar putea depăşi 2%.
Economiştii se aşteaptă ca avansul SUA să continue în semestrul doi din acest an, când ar urma să se înregistreze o expansiune de 3%.