‘Tocmai când guvernele trebuie sa strânga în continuare cureaua din cauza efectelor crizei financiare, orice majorare a cheltuielilor militare va fi o povara fiscala suplimentara care va afecta în viitor redresarea si reformele economice’, a afirmat economistul sef al BERD, Erik Berglof.
Cele cinci luni de lupte crâncene din Ucraina vor afecta cresterea economica în Europa de Est, a estimat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, scrie Agerpres.
PIB-ul celor 31 de state din Europa emergenta în care activeaza BERD va creste anul acesta cu 1,2% deoarece redresarea zonei euro, cu care multe tari au puternice legaturi comerciale si bancare, ramâne fragila. Anul viitor, avansul va ajunge la 1,5%, fiind al cincilea an consecutiv de expansiune sub 3%, se arata în raportul BERD.
‘Continuarea crizei dintre Ucraina si Rusia afecteaza economiile din statele unde este prezenta BERD, ne asteptam doar la o redresare modesta în 2015, dupa o încetinire semnificativa în acest an. Situatia volatila din Ucraina face estimarile exceptional de incerte’, avertizeaza BERD.
Redresarea din Europa de Est, afectata de criza datoriilor din zona euro, este în pericol deoarece Rusia, principalul furnizor de energie al regiunii, este afectata de sanctiunile impuse de Occident.
Recesiunea din Ucraina se va adânci din cauza conflictului armat, PIB-ul urmând sa înregistreze un declin de 9% anul acesta si de 3% anul viitor, apreciaza BERD. Din cauza presiunilor cu care se confrunta economia ucraineana, necesitatile de finantare ale tarii vor depasi cele 17 miliarde de dolari din programul de asistenta financiara încheiat cu FMI, a apreciat economistul-sef al BERD, Erik Berglof, fara a oferi precizari privind suma de care ar nevoie Ucraina pentru a-si acoperi necesitatile de finantare.
Dar criza afecteaza si economia Rusiei, care ar urma sa stagneze anul acesta si sa se contracte cu 0,2% anul viitor, conform prognozelor BERD.
De asemenea, BERD a cerut BCE sa adopte noi masuri de stimulare a economiei zonei euro. ‘Adoptarea unor masuri efective de relansare cantitativa în zona euro ar ajuta la atenuarea riscurilor cu care se confrunta redresarea economica din aceste state’, se arata în raportul BERD.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la începutul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.