Europa răsuflă uşurată după respingerea independenţei Scoţiei, dar nu pentru mult timp – AFP

Liderii europeni şi-au manifestat vineri bucuria după victoria taberei 'nu' la referendumul privind independenţa Scoţiei, dar va fi o bucurie de scurtă durată, pentru că îi aşteaptă noi provocări, precum posibila ieşire a Marii Britanii din UE sau perspectiva imediată a referendumului pentru independenţa Cataloniei, notează AFP într-un comentariu.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 12:56
Europa răsuflă uşurată după respingerea independenţei Scoţiei, dar nu pentru mult timp - AFP

Rezultatul referendumului scoţian ‘este bun pentru o Europă unită, deschisă şi mai puternică pe care o susţine Comisia Europeană’, a reacţionat şeful executivului comunitar Jose Manuel Barroso după aflarea deznodământului referendumului, scrie Agerpres.

‘Recunosc: rezultatul mă face să răsuflu uşurat’, a mărturisit la rândul său preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

‘Probabil că separarea Scoţiei de Marea Britanie nu ar fi fost profitabilă pentru niciuna dintre ele’, a remarcat noua şefă a guvernului polonez, Ewa Kopacz

De altfel, liderii europeni au avertizat înaintea referendumului că dacă Scoţia va obţine independenţa, atunci ea ar trebui să treacă prin toată procedura de aderare la blocul comunitar, în cazul în care ar fi dorit să facă parte în continuare din UE. Iar rezultatul ar fi fost incert, existând posibilitatea ca unele state să se opună admiterii Scoţiei în UE, cum este Spania, care probabil ar fi blocat-o pentru a da un exemplu.

Dar cu toate că episodul scoţian a trecut, atenţia europenilor va rămâne aţintită de acum înainte tot asupra Marii Britanii, unde este aşteptat un alt referendum, de data aceasta pentru părăsirea Uniunii Europene. Aflat sub presiunea intensă a euroscepticilor, premierul David Cameron a promis că, dacă va fi reales după scrutinul de anul viitor, va convoca cel târziu în anul 2017 un astfel de referendum, el dorind ca până atunci să renegocieze condiţiile apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar.

Salutând alegerea scoţienilor, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a ţinut să adauge că ‘Marea Britanie este şi va rămâne un membru important al Uniunii Europene’, în timp ce Martin Schulz a declarat că prima dată când îl va întâlni pe Cameron îi va spune că ‘pentru Marea Britanie este mai bine să rămână în UE’.

Totuşi, părerile analiştilor sunt împărţite, în timp ce unii cred că rezultatul referendumului scoţian ar putea determina cel puţin o amânare a celui privind rămânerea Marii Britanii în UE, alţii sunt de părere că această consultare va avea loc, dar ea ar putea redeschide dezbaterea privind independenţa Scoţiei pentru că scoţienii sunt mai favorabili blocului comunitar decât englezii.

Însă până la posibilul referendum din Marea Britanie, prima provocare majoră în faţa Europei se anunţă referendumul pe care naţionaliştii catalani încearcă să-l organizeze pe 9 noiembrie pentru independenţa Cataloniei. Dacă în Marea Britanie guvernul de la Londra a permis scoţienilor să-şi desfăşoare consultarea, cel de la Madrid ar putea să se împotrivească, executivul lui Mariono Rajoy avertizând că nu va accepta independenţa Cataloniei.

În pofida rezultatului referendumului scoţian, naţionaliştii catalani nu se arată descurajaţi şi lasă impresia că sunt hotărâţi să-şi urmărească obiectivul până la capăt, chiar dacă disputa cu Madridul riscă să conducă la un blocaj politic total.

Te-ar mai putea interesa și
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care proiectul de investiţii ,,Centrala electrică MASS Mintia" a fost decșarat proiect de importanţă naţională în domeniul energiei electrice....
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului ...
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...