‘Cuba va modifica în mod semnificativ structura serviciilor sale gastronomice pe parcursul următorilor ani, cu trecerea graduală şi ordonată a acestei activităţi în mâinile sectorului neetatist’, a explicat ministrul adjunct pentru comerţ exterior Aida Chavez, citată vineri de Agenţia naţională de informaţii.
În Cuba funcţionează în momentul de faţă 8.984 de restaurante de stat, dintre care 1.261 se află deja în gestiunea unor operatori privaţi, a menţionat ministrul. Normele legale necesare acestei tranziţii vor fi gata până la sfârşitul anului, a adăugat Aida Chavez.
În acest proces, statul va păstra proprietatea asupra clădirilor şi va vinde operatorilor particulari echipamentele şi mobilierul restaurantelor, scrie Agerpres.
Decizia ‘vizează modernizarea unei activităţi care astăzi necesită servicii sigure şi de calitate’, destinate cubanezilor şi celor aproape trei milioane de turişti care vizitează anual insula, a mai spus ministrul.
Restaurantele de stat din Cuba suferă de o penurie de clientelă în ultimii 25 de ani, reputaţia lor fiind marcată de probleme de aprovizionare, în timp ce calitatea serviciilor şi a bucătăriei lasă adesea de dorit. Pe parcursul acestei perioade, restaurantele particulare, aşa-zisele ‘paladares’, care oferă servicii mult mai bune la tarife mai ridicate, s-au înmulţit pe teritoriul Cubei.
Autorizate de Fidel Castro în anii 90, aceste restaurante erau limitate la început la 12 locuri, cu personal exclusiv familial, dar astăzi pot avea până la 50 de locuri, pot angaja personal calificat şi oferă meniuri care rivalizează cu restaurantele din lumea întreagă. În capitala Havana funcţionează în prezent aproximativ 400 de astfel de localuri.