‘Formarea bazei tehnice a forţelor strategice nucleare se derulează în ritm accelerat şi, de fapt, le vom reactualiza 100% şi nu în proporţie de 70% către 2020, aşa cum plănuisem iniţial’, a afirmat Rogozin, într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Rossia-24.
Potrivit programului iniţial de modernizare a arsenalului strategic, Moscova intenţiona ca armata şi flota să fie echipate cu armament ‘de ultima oară’ în proporţie de 30%, iar către 2020 – în proporţie de 70%, scrie Agerpres.
În acelaşi timp, Rusia are nevoie de o armată mai compactă, care dacă va fi necesar să poată efectua desant în ‘orice teatru periculos de acţiuni militare’.
Referitor la noile tipuri de arme, Rogozin s-a limitat să spună că ‘trebuie să păstrăm câte ceva în secret pentru a surprinde în cel mai critic moment’.
Reforma armatei ruse începută în 2008 s-a dovedit cea mai de anvergură din întreaga istorie postsovietică. A fost schimbat semnificativ sistemul de comandă şi de control militar, a fost redus numărul militarilor în armata rusă, optându-se pentru un mai mare grad de profesionalism şi mobilitate. A scăzut numărul recruţilor şi a crescut cel al militarilor angajaţi prin contract. Cel mai important însă, în opinia autorităţilor ruse, s-a reuşit adoptarea unui program de reînarmare, fără precedent, până în 2020. Ponderea noilor echipamente a crescut în această perioadă până la 16%, iar, până în 2020, este de aşteptat să fie de 70%.
‘Statul alocă în acest scop (pentru reînarmare) o mulţime de bani. Fonduri uriaşe. Vreau să reamintesc că, în 2003, bugetul total la apărare a fost de 600 miliarde de ruble (aproximativ 20 de miliarde de dolari). În acest an, după ultima ajustare a bugetului general al Ministerului Apărării cheltuielile (cu apărarea) se vor ridica la 2,3 trilioane de ruble’, a declarat recent preşedintele Vladimir Putin, într-o reuniune cu responsabili din industria apărării.