La începutul acestei luni însă Gazprom şi-a redus uşor estimările privind exporturile sale de gaze naturale spre Europa în 2014 până la 157 miliarde metru cubi, faţă de 158,4 miliarde metri cubi cât estima anterior. Preţul mediu al gazelor naturale livrate de Gazprom în 2014 era estimat la 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Într-un interviu acordat cu ocazia unei conferinţe energetice organizată în insula Sahalin, Alexandr Medvedev a declarat că nu se aşteaptă ca livrările de gaze naturale lichefiate provenite din SUA să facă progrese reale pe piaţa din Uniunea Europeană. ‘Anul viitor nu va fi mai rău ca anul acesta’, a răspuns Medvedev atunci când a fost întrebat care sunt aşteptările sale privind volumul exporturilor şi preţurile pentru anul viitor.
Alexandr Medvedev mai a spus că sancţiunile impuse Rusiei de către statele occidentale nu vor avea niciun efect asupra Gazprom deoarece compania poate să înlocuiască toate materialele importate din Occident. ‘Noi importăm doar 10% din echipamente iar restul este furnizat de producătorii ruşi’, a spus Medvedev, adăugând ‘nu există niciun caz în istorie când sancţiunile au avut succes’.
De asemenea, directorul general adjunct al Gazprom a insistat că Moscova nu şi-a redus livrările de gaze naturale spre Europa, deşi mai multe state au afirmat în ultimele zile că au înregistrat o diminuare a cantităţilor livrate de Rusia. Potrivit lui Medvedev, Gazprom a început să-şi umple depozitele din Rusia şi Europa pentru a evita orice efecte negative care ar putea apărea în situaţia în care Ucraina va începe să deturneze o parte din gazele naturale ruseşti destinate Europei. ‘Nu ne-am redus livrările. Ucraina nu a pompat suficiente gaze în depozitele sale şi deşi consumul lor a scăzut ar putea apărea situaţii în care Ucraina va deturna o parte din gazele exportate. Am putea fi nevoiţi să livrăm cantităţi suplimentate de gaze din depozitele noastre ruseşti şi europene’, a spus Alexandr Medvedev.
O nouă rundă de negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina va avea loc în data de 26 septembrie la Berlin, în încercarea de a soluţiona divergenţele dintre Moscova şi Kiev privind livrările de gaze. Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de Guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Guvernul de la Kiev încearcă în prezent să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.