PIB-ul Franţei a stagnat şi în trimestrul doi din 2014

Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) a confirmat marţi stagnarea celei de-a doua economii europene în trimestrul doi din 2014, la fel ca în precedentele trei luni, transmit Dow Jones Newswires şi Reuters.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 10:14
PIB-ul Franţei a stagnat şi în trimestrul doi din 2014

Deşi consumul, unul din motoarele de creştere, s-a redresat în perioada aprilie-mai 2014, nu a fost suficient pentru a compensa scăderea investiţiilor companiilor şi declinul comerţului.

Activitatea economică în Franţa s-a contractat din nou în septembrie, conform datelor publicate marţi de compania de analize financiare Markit. Indicatorul Markit Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în sectorul industriei şi serviciilor, a scăzut la 49,1 puncte luna aceasta, de la 49,5 în august. Este cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În condiţiile în care BCE nu reuşeşte să redreseze economia zonei euro prin programul de credite ieftine, există puţine perspective de îmbunătăţire imediată a economiei franceze, a subliniat economistul şef al Markit, Chris Williamson. ‘În cel mai bun caz, după analizarea datelor, imaginea generală este în cel mai bun caz un alt trimestru de stagnare a economiei’, a apreciat Chris Williamson.

Deficitul bugetar al Franţei va creşte în 2014 pentru prima dată în ultimii cinci ani, a anunţat luna aceasta ministrul de Finanţe, Michel Sapin, încălcându-şi astfel promisiunea de a reduce deficitul la 3,8% din PIB anul acesta şi la limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană pentru 2015.

Rata scăzută a inflaţiei şi stagnarea celei de-a doua economii europene au redus veniturile colectate din taxe şi sumele economisite de populaţie, a explicat oficialul francez.

Anul acesta, deficitul bugetar al Franţei va urca la 4,4% din PIB, de la 4,3% din PIB anul trecut, a anunţat Michel Sapin. Franţa va reuşi doar în 2017 să-şi reducă deficitul la limita de 3% din PIB stabilită de UE, a afirmat ministrul francez de Finanţe, după ce, anterior, se angajase să îndeplinească acest obiectiv până în 2015.

Deja Franţa a obţinut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului şi este greu de crezut că va mai fi extins termenul limită.

Şi Banca Centrală a Franţei a avertizat recent că economia va continua să se extindă într-un ritm lent în trimestrul trei din 2014. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2014, PIB-ul Franţei, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans cu 0,2% a estimat Banca Franţei.

Evoluţia economiei franceze în acest an a fost dezamăgitoare. În iunie, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) estima un avans al PIB-ului de 0,7% în 2014, sub nivelul de 1% pe care se bazează Guvernul pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere al deficitului. Dar cu un avans zero în primele şase luni şi o creştere de doar 0,2% în trimestrul trei, va fi dificil de îndeplinit chiar şi prognoza Insee, consideră analiştii.A

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...