Recoltele mari de porumb şi soia dau bătăi de cap fermierilor americani

SUA ar putea înregistra în acest an recolte record la porumb şi soia boabe, însă pentru fermieri acest lucru are şi aspecte negative, preţurile scad şi în plus a apărut un coşmar logistic al aducerii recoltelor pe piaţă, transmite AFP.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 15:47
Recoltele mari de porumb şi soia dau bătăi de cap fermierilor americani

‘Nu este o ştiinţă exactă însă atunci când te uiţi pe câmp se pare vă va fi o recoltă bună’, a declarat John Reifsteck, un cultivator de porumb şi soia din Champaign, statul Illinois. Reifsteck se aşteaptă ca producţia de porumb din acest an să fie cu 10-15% mai mare decât cea de anul trecut.

Potrivit raportului pe luna septembrie al Departamentului american al Agriculturii (USDA), în 2014, recolta de porumb a SUA ar urma să se ridice la 14,395 miliarde de busheli (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme), peste recordul de 13,9 miliarde busheli înregistrat anul trecut. De asemenea, USDA şi-a îmbunătăţit şi estimările referitoare la recolta de soia boabe a SUA până la nivelul record de 3,913 miliarde busheli, cu 19% mai mare decât recolta de anul trecut şi peste estimările analiştilor care mizau pe o recoltă de 3,883 miliarde busheli. Precedenta recoltă record a fost înregistrat în 2009 când SUA au recoltat o cantitate de 3,4 miliarde busheli de soia.

Însă gestionarea acestei producţii record va fi un lucru complicat apreciază Arthur Neal, specialist pe transport la USDA, potrivit căruia aproximativ 3,5% din recolte, echivalentul a 762.000 de camioane, nu vor putea fi depozitate în silozuri, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2010.

John Reifsteck nu este însă îngrijorat de acest lucru, care se va baza pe stocarea produselor agricole sub cerul deschis, ci mai ales de problemele cu transportul. ‘Este mai greu decât în urmă cu câţiva ani să găseşti şoferi care au toate actele în regulă. Am putea fi nevoiţi să prelungim recoltatul cu două sau trei săptămâni’, a explicat Reifsteck.

În plus, fermierii din unele state americane din apropierea graniţei cu Canada se confruntă cu o altă problemă logistică. Creşterea cantităţilor de petrol de şist transportate pe calea ferată a afectat serviciile de transport feroviar oferite producătorilor de cereale. Cu ocazia unei audieri care a avut loc în Congresul SUA, Arthur Neal a declarat că începând din luna octombrie 2013, serviciile de transport feroviar au fost caracterizate de întârzieri lungi şi costuri mai mari.

După ce toate aceste provocări logistice vor fi rezolvate, fermierii americani se vor lovi de o altă problemă: scăderea veniturilor lor. Pe fondul estimărilor privind recoltele record din acest an cumpărătorii au împins preţurile în jos. Cotaţiile futures la porumb au scăzut recent sub pragul de 3,50 dolari pentru un bushel la bursa de la Chicago, mult sub nivelul de opt dolari înregistrat în 2012. În consecinţă, USDA prognozează o scădere de aproximativ 14% a veniturilor fermierilor americani în anul fiscal curent.

Însă Scott Irwin, economist la Universitatea din Illinois, avertizează că va trebui să mai aşteptăm un pic până când scăderea preţurilor se va resimţi şi la rafturile magazinelor. ‘Probabil va mai dura un an sau doi până când preţul la carne sau la ouă va scădea în magazine’, a apreciat Scott Irwin. În plus, pe o piaţă mondializată scăderea preţurilor la bursa de la Chicago îi va afecta şi pe fermierii din alte ţări însă Scott Irwin susţine că impactul va varia în funcţie de gradul de protecţie acordat agricultorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Fondurile furate ca urmare a atacurilor cibernetice are au vizat platformele de criptomonede au crescut cu 21% până la 2,2 miliarde dolari în 2024, arată un raport publicat joi de firma de......
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Volkswagen și reprezentanții muncitorilor au făcut progrese în unele domenii după aproximativ 50 de ore de discuții ...
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind ...
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
Piața chiriilor în 2024. Cele mai mari chirii, două vile din București, pentru care se cer 12.000 euro/lună
În 2024, prețul chiriilor a crescut cu 15% față de anul precedent, conform raportului anual realizat de Storia – platforma ...