El a spus că este ‘posibil’ ca această creştere să fie determinată de avansul pe teren al grupului Statului Islamic (SI) şi de proclamarea unui ‘califat’ în zonele cucerite. ‘Acest flux nu s-a oprit. Este posibil ca proclamarea califatului să fi avut un anumit impact’, a afirmat de Kerchove într-un interviu pentru AFP.
‘Estimarea mea este că avem de-a face cu o cifră de aproximativ 3.000’ de jihadişti europeni plecaţi în Siria şi Irak, a adăugat el.
Aceşti luptători vin în mare majoritate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Suedia şi Danemarca, dar sunt câţiva care vin şi din Spania, Italia, Irlanda sau Austria.
Între 20% şi 30% dintre aceşti cetăţeni sau rezidenţi europeni s-au întors în ţările de unde au plecat, a spus el. Unii şi-au reluat o viaţă normală, alţii suferă de stres post-traumatic, în timp ce o parte radicalizată reprezintă o ameninţare.
Potrivit lui de Kerchove, ‘provocarea pentru fiecare stat membru este să-l evalueze pe fiecare dintre ei, să le evalueze gradul de periculozitate şi să vină cu cel mai bun răspuns’.