Reprezentanţa oficială a BMW în România vinde maşini avariate şi reparate drept având istoric de service curat

Un client al Automobile Bavaria a avut surpriza să descopere că maşina cumpărată în leasing şi livrată de către un dealer BMW era avariată. A schimbat-o cu alta dintr-o clasă superioară, plătind diferenţa. Şi aceasta era avariată. BMW neagă, clientul i-a dat în judecată.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 21:01
Reprezentanţa oficială a BMW în România vinde maşini avariate şi reparate drept având istoric de service curat

Experienţă traumatizantă pentru un client al reprezentanţei oficiale a BMW în România: după ce a cumpărat un autoturism BMW, la un an, în urma unei intervenţii în service-ul Automobile Bavaria Otopeni, clientul a constatat că maşina fusese avariată înainte să-i fie vândută. Stupefiat, a cerut explicaţii. Reprezentanţa a recunoscut că maşina avusese vicii şi că nu l-a înştiinţat pe client la cumpărare, şi s-a oferit să comercializeze acestuia un alt automobil, clasă superioară, Seria 5, reţinând banii cheltuiţi deja pentru primul şi oferindu-i şi un „avantaj client”, un fel de „scuze” pentru neplăceri. Când, după doi ani, a vrut să cesioneze leasingul, clientului i s-a cerut o verificare la un service autorizat Automobile Bavaria – coincidenţa a facut să fie tot cel din Otopeni. Unde a descoperit că şi a doua maşină prezenta urme de revopsire pentru „aripi spate, capotă portbagaj, bara spate şi bara faţă”. În continuare, povestea detaliată a halucinantei experienţe.

Actorii: Clientul (căruia îi vom păstra anonimatul), BMW AG (producătorul german al autoturismelor BMW), BMW Group România (reprezentantul oficial în România al BMW AG), Automobile Bavaria (dealerul automobilelor BMW în România) şi Bavaria Leasing (compania care asigură leasing-ul pentru autoturismele vândute).

În 2011, clientul achiziţionează, în leasing, un automobil BMW Seria 3 de la Automobile Bavaria, dar livrat de către un dealer zonal BMW. În 2012, în urma unei intervenţii la service-ul Automobile Bavaria Otopeni, clientul află, stupefiat, că maşina suferise avarii şi reparaţii anterioare vânzării. Notifică Automobile Bavaria şi Bavaria Leasing, care recunosc viciile ascunse printr-o adresă şi-o notă explicativă.

Pentru a soluţiona conflictul pe cale amiabilă, Automobile Bavaria acceptă să i se cesioneze contractul de leasing, însă banii nu sunt returnaţi, clientul fiind obligat să-i folosească pentru a cumpăra un alt automobil, acesta optând pentru unul de clasă superioară, Seria 5. Astfel, din preţul maşinii se scade această sumă, plus o alta reprezentând un „avantaj client”, o reducere acordată ca scuze pentru neplăcerile cauzate, iar clientul rămâne să plătească, în leasing, diferenţa de preţ. Bineînţeles, este asigurat că situaţia anterioară nu se mai repetă, că autoturismul nu are vicii ascunse, şi aşa mai departe.

Să recapitulăm cu sume: Automobile Bavaria a prezentat clientului automobilul, conform propriei cotaţii emise în scris, la suma de 53.227 euro (preţ de maşină nouă). Din aceşti bani, a oferit clientului o reducere de 24.707 euro pentru disconfortul creat, şi a rămas suma de 28.520 euro, din care s-a scăzut suma deja plătită în leasing de client, urmând ca acesta să achite restul de bani, printr-un nou contract de leasing. Altfel spus, ambele părţi au făcut un efort financiar pentru a soluţiona amiabil situaţia.

A doua maşină

În 2014, clientul vrea să cesioneze contractul de leasing. Bonitatea viitorului cesionar este verificată de Bavaria Leasing, care îşi dă acceptul. Viitorul proprietar cere, în mod firesc, o verificare la un service autorizat al Automobile Bavaria. Stupoare: noul automobil prezintă urme de revopsire la aripile spate, capota portbagajului, bara spate şi bara faţă, conform documentului emis chiar de către service-ul BMW din Otopeni. Viitorul cesionar renunţă să mai preia leasingul, iar clientul se deplasează la sediul Automobile Bavaria, pe care o informează despre descoperire, i se programează o discuţie cu un reprezentant şi solicită istoricul de service al maşinii. I se spune că îl va primi a doua zi. Nu numai că nu primeşte istoricul, dar nici nu mai reuşeşte să dea de reprezentantul companiei. Notifică imediat în scris Bavaria Leasing şi Automobile Bavaria, însă nu primeşte curând un răspuns, cum s-a întâmplat în primul caz.

Clientul trimite astfel multiple notificari către BMW AG in Germania, având în vedere situaţia mult mai gravă înregistrată în acest al doilea caz. I se răspunde că, de acum înainte, va ţine legătura cu BMW Group România, reprezentantul legal al BMW AG în România. Primeşte un răspuns de la aceasta, care contrazice descoperirea propriului service: „nu există înregistrată până acum nici o reparație de revopsire pe seria dvs de șasiu la nici un dealer autorizat BMW din România la care a fost mașina până acum”, „grosimea stratului de vopsea de pe aripi măsurată corespunde grosimii vopselei originale din fabrică” și „nu există nici o urmă vizibilă de revopsire”.

Clientul susţine că, în momentul în care BMW Group România a dat acest răspuns, a minţit cu bună ştiinţă, întrucât în baza de date a BMW la nivel de ţară existau date că autoturismul suferise cel puţin o intervenţie de schimbare bară faţă şi revopsire (fapt certificat de istoricul de service, la momentul în care a fost intr-un final emis si predat clientului, după mai mult de 60 de zile de la înregistrarea evenimentului). În plus, grosimea stratului de vopsea de 210 microni, identificat de service-ul Otopeni la verificarea autoturismului şi comunicat ulterior de către BMW Group România ca fiind unul normal, este in contradicţie comparativ cu Standardul BMW Group nr. GS97003-1, care spune că grosimea stratului de vopsea original pentru orice autoturism BMW este de maximum 162 de microni.

Au urmat o serie de hachiţe, printre care o analiză făcută de un evaluator al BMW Group România, alte răspunsuri din partea lor, de fiecare dată vagi şi neclare, şi, în final, o încercare de intimidare. Astfel, compania i-a transmis că piesele maşinii nu prezintă urme de revopsire, că în 2012 a beneficiat de un avantaj client, că a inventat reparaţii ca să obţină foloase necuvenite şi că-i va face o plângere penală pentru şantaj. Mai mult, clientul susţine că un reprezentant BMW, în cadrul unei întâlniri cu un jurnalist la sediul BMW Group România, s-a arătat mirat de documentul emis de service-ul BMW Otopeni, a lansat afirmaţii false cu privire la oferte ce i s-ar fi transmis în scris clientului pentru soluţionarea situaţiei, a adus clientului acuze calomnioase, iar ulterior, când jurnalistul i-a solicitat în scris să facă dovada celor afirmate, nu a mai oferit nici un raspuns.

Clientul şi-a continuat demersurile pentru a obţine istoricul de service al maşinii, şi în final a obţinut un document care spunea că, anterior cumpărării, bara din faţă a fost schimbată şi revopsită. Ceea ce pare să indice faptul că restul lucrărilor (identificate de propriul service!) au fost făcute la negru, exact ca în primul caz. Tot pe acel istoric de service apare o comandă pentru o cheie şi telecomandă, comandă care nu este făcută de client, ceea ce arată că există o terţă persoană care deţine chei pentru maşina sa.

Totodată, clientul a descoperit că societatea Bavaria Leasing asigurase maşina la o altă valoare decât valoarea de reînlocuit a bunului la nivel DDP, la aproape jumătate din această sumă, ceea ce pare să indice faptul că Bavaria Leasing şi Automobile Bavaria ştiau de istoricul autoturismului dar şi de valoarea reală a automobilului, conform poliţei de asigurare.

În fine, clientul şi-a descoperit maşina în câteva poze pe site-ul B365.ro, folosită de altcineva înainte de vânzare.

Ca urmare a acestei situaţii, clientul a deschis un proces împotriva Automobile Bavaria, Bavaria Leasing şi BMW Group România, începând de luni, 22 septembrie.

Răspunsul BMW Group România

Contactată de ECONOMICA.NET, BMW Group România ne-a comunicat următorul răspuns:

„Putem confirma că există o neînţelegere între clientul menţionat de dumneavoastră şi Automobile Bavaria.

Deşi este vorba de un automobil second hand care nu a fost comercializat către acest client printr-un program BMW Group, în calitate de reprezentant oficial al mărcii BMW în România am încercat să mediem această situaţie. În acest sens am oferit să susţinem o analiză independentă, relaizată de un specialist reprezentant al grupului german BASF. Aceasta a fost realizată şi comunicată transparent şi deschis clientului, alături de toate informaţiile pe care noi le deţinem.

Suntem în continuare deschişi către comunicare în limitele atribuţiilor noastre contractuale şi sperăm într-o soluţionare amiabilă a situaţiei dintre cele două părţi, clientul şi Automobile Bavaria.”

Puteţi citi povestea completă scrisă pentru client pe blogul realizat special pentru acest caz.

 

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...