Două companii din Europa, interesate de Poşta Română. Una a cumpărat caietul de sarcini

Două companii din Europa sunt interesate de Compania Naţională 'Poşta Română' /CNPR/, iar unul dintre jucători a achiziţionat deja caietul de sarcini, a declarat, joi, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, care a participat la cea de-a cincea ediţie a conferinţei International Digital Forum 2014.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 10:52
Două companii din Europa, interesate de Poşta Română. Una a cumpărat caietul de sarcini

‘Veştile care vin dinspre Poşta Română sunt din ce în ce mai bune. Pentru prima oară în ultimii 4 – 5 ani nu mai există sabia insolvenţei deasupra acestei companii. Mergem în continuare cu procesul de privatizare a companiei. Stăm mult mai liniştiţi, nu avem nicio presiune a timpului în acest moment, Poşta Română stă pe propriile picioare, se dezvoltă. În acest moment, este vorba despre un singur jucător care a achiziţionat caietul de sarcini, iar din câte am înţeles un al doilea mare jucător se pregăteşte să achiziţioneze caietul de sarcini până la sfârşitul acestei luni. Pot să vă confirm că ambii jucători sunt din Europa’, a afirmat Cotovelea.

Oficialul a adăugat că Poşta Română are nevoie de investiţii în tehnologie de 75 – 100 de milioane de euro ca să ajungă la nivelul de a oferi servicii de calitate instituţiilor similare din Belgia, Germania sau Mare Britanie, scrie Agerpres.

‘Poşta Română va trebui să fie un succes în ceea ce priveşte privatizarea. Noi nu vom face privatizarea cu niciun operator dacă nu avem garanţia că serviciile poştale sunt dezvoltate, îmbunătăţite şi că nu există un plan de afaceri foarte bine pus la punct. Avem în continuare nevoie de foarte multe investiţii. Ca să avem o Poştă funcţională care să ofere servicii similare cu Poşta din Belgia, Germania sau Marea Britanie trebuie undeva între 75 şi 100 de milioane de euro investiţi în tehnologie. Evident că statul român n-are cum din punct de vedere legal să asigure aceste fonduri pentru că ar fi ajutor de stat. Deci, trebuie să mergem în continuare cu procesul de privatizare şi vom privatiza Poşta Română numai dacă vom obţine un plan de afaceri bun, care să permită dezvoltarea şi consolidarea acestei companii pentru ca, ulterior, statul român să primească dividende. În acest moment, nu se pune problema ca Poşta Română în 2014 sau 2015 să intre în insolvenţă’, a precizat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat, la sfârşitul lunii iunie 2014, prelungirea cu 90 de zile, până la 30 septembrie 2014, a termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea CNPR, în urma unei solicitări venite din partea unei importante administraţii poştale europene, care a cumpărat caietul de sarcini.

Dosarul de prezentare, atât în limba română cât şi în limba engleză, poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 euro (sau echivalentul în lei, la cursul comunicat de BNR valabil la data plăţii, de la sediul MSI, pe baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesaţi. Cererea scrisă privind achiziţionarea dosarului de prezentare va fi comunicată în prealabil cu cel puţin două zile lucrătoare prin scrisoare recomandată sau personal prin depunere la sediul ministerului.

Potrivit datelor MSI, pentru participarea la procesul de selecţie, investitorii interesaţi vor depune la sediul ministerului, până la data limită 30 septembrie 2014, ora 12,00, documentele de participare prevăzute la articolul 35 din Hotărârea Guvernului 577/2002 şi în Dosarul de prezentare, inclusiv documentele ce atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare şi garanţia de participare în valoare de 9.480.866 lei sau echivalentul acestei sume în euro, la cursul de schimb BNR din ziua constituirii garanţiei, conform precizărilor din Anunţul de privatizare.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei şi operează printr-o reţea de 5.687 unităţi poştale, cu acoperire naţională, având 27.305 angajaţi. Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poştale şi distribuie către 5 milioane de beneficiari drepturile băneşti aferente sistemului public de pensii.

Statul român, prin MSI, deţine 75% din acţiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...