România a atras 6,43 mld. euro din fondurile pe dezvoltare rurală. Plăţile efectuate au depăşit 72%

România a atras peste 6,43 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală până la 22 septembrie 2014, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 72% din suma totală alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), fostă APDRP, în cadrul unei vizite în Creta la 10 proiecte de bună practică finanţate din fonduri europene.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 07:53
România a atras 6,43 mld. euro din fondurile pe dezvoltare rurală. Plăţile efectuate au depăşit 72%

Suma de 6,43 miliarde de euro a fost plătită deja beneficiarilor, prin AFIR, scrie Agerpres.

‘De la demararea PNDR, în anul 2008, AFIR a gestionat 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 95.992 proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116% a fondurilor publice disponibile prin PNDR pentru proiecte de investiţii’, arată datele AFIR.

Măsura 112 ‘Instalarea tinerilor fermieri’ s-a bucurat, încă de la lansare, de un interes foarte mare, fiind semnate contracte de finanţare cu 12.982 de tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 326 milioane de euro, iar plăţile efectuate depăşesc 258 de milioane de euro.

Potrivit datelor AFIR, pentru măsura 121 ‘Modernizarea exploataţiilor agricole’, au fost contractate din bani europeni 2.735 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 882 milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale către beneficiarii acestei măsuri de aproximativ 513,3 milioane de euro.

Un sprijin important pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole obţinute în fermele din România a reprezentat măsura 123, prin care 2.639 de beneficiari au solicitat fonduri europene nerambursabile. Au fost semnate până în prezent 1.050 de contracte de finanţare, cu o valoare totală de 750 de milioane de euro.

‘Aceste sume includ schemele de ajutor de stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar şi schema N578 din anul 2010 şi 2012. Pentru beneficiarii măsurii 123 au fost efectuate plăţi de aproximativ 422,8 milioane de euro, iar pentru schemele de ajutor de stat peste 132 milioane de euro’, menţionează reprezentanţii AFIR.

Interesul pentru măsura 221 ‘Prima împădurire a terenurilor agricole’, care avea ca scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie împotriva inundaţiilor, a solurilor şi suprafeţelor de păduri cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali, a fost destul de scăzut, fiind depuse 52 cereri de finanţare, din care au fost contractate doar 26 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 1,55 milioane de euro.

Măsura de ‘Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi’ (Măsura 312) a înregistrat 9.499 de cereri de finanţare depuse, fiind contractate 3.333 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 431 milioane de euro. Până în prezent, au fost efectuate plăţi în valoare de peste 252 milioane de euro.

‘Cererea foarte mare de fonduri pentru dezvoltarea de activităţi non-agricole a reprezentat o confirmare că, la nivelul mediului rural românesc, se petrece o schimbare de mentalitate şi de paradigmă. Populaţia a înţeles că din punct de vedere economic dependenţa de o singură activitate – agricultura – este generatoare de riscuri importante, iar diversificarea este soluţia potrivită pentru a răspunde provocărilor tot mai numeroase care apar’, precizează reprezentanţii AFIR.

De asemenea, turismul rural şi agroturismul din România datorează o bună parte din dezvoltarea lor fondurilor europene implementate prin AFIR. Astfel, pentru ‘Încurajarea activităţilor turistice’ (măsura 313) au fost contractate 1.808 proiecte, în valoare de 257,6 milioane de euro, iar pentru proiectele contractate prin această măsură au fost plătiţi 71,3 milioane de euro.

Potrivit AFIR, pe măsura de renovare şi dezvoltare a satelor (Măsura 322), au fost depuse peste 3.317 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR, până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depăşită de patru ori. Au fost contractate 879 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 1,74 de miliarde de euro, fiind plătiţi peste 1,32 miliarde de euro.

PNDR 2007 – 2013 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, pentru perioada 2007 – 2013, bani europeni care trebuiau contractaţi până la finele lui 2013, dar care pot fi plătiţi până la sfârşitul lui 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...