CE interzice folosirea unor conservanţi în anumite produse cosmetice

Comisia Europeană a interzis amestecul de metilcloroizotiazolinonă şi metilizotiazolinonă (MCI/MI) din produse care nu necesită clătire, precum cremele de corp, şi a decis limitarea concentraţiei maxime a doi conservanți — propilparabenul şi butilparabenul — de la limita permisă în prezent de 0,4%, atunci când sunt utilizaţi separat, și de 0,8% în cazul amestecurilor cu alţi esteri, la 0,14 % în cazul în care sunt folosiţi separat sau împreună. 
Cristina Şomănescu - sâm, 27 sept. 2014, 09:40
CE interzice folosirea unor conservanţi în anumite produse cosmetice

Propilparabenul și butilparabenul sunt interzişi în produsele care nu necesită clătire, destinate zonei corpului acoperite de scutec, la copiii cu vârsta sub trei ani. 

Noile norme europene care vizează restricţionarea sau, după caz, interdicţia folosirii celor două substanţe antemenţionate (propilparabenul și butilparabenul) se vor aplica pentru produsele puse în vânzare după 16 aprilie 2015.

De asemenea, Comisia Europeană interzice amestecul de metilcloroizotiazolinonă și metilizotiazolinonă (MCI/MI) din produse care nu necesită clătire, precum cremele de corp.
Această măsură urmărește să reducă riscul de alergii cutanate. Conservantul poate fi în continuare utilizat în produsele care se îndepărtează prin clătire, de exemplu în şampoane şi geluri de duș, în concentrație maximă de 0,0015 % de amestec în raport de 3:1 de MCI/MI.
Măsura se va aplica pentru produsele introduse pe piaţă după 16 iulie 2015.

Decizia Comisiei Europene vine în urma unei evaluări efectuate de Comitetul științific independent pentru siguranța consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care a analizat atent riscurile pe care le prezintă aceste substanțe asupra sănătăţii consumatorilor.

Amintim că la începutul acestui an, Comisia Europeană a interzis utilizarea altor cinci parabeni în produsele cosmetice — izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben şi pentilparaben. Decizia se aplică pentru produsele introduse pe piaţă după 30 octombrie 2014.

Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 pentru a se garanta siguranţa consumatorilor și integritatea pieţei interne. 

Comisia atrage atenţia producătorilor că toate cosmeticele trebuie supuse unei evaluări ştiinţifice de specialitate care să le valideze siguranţa, înainte de a fi introduse pe piaţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Ungariei, Viktor Orban, primit la Palatul  Victoria de Marcel Ciolacu
Premierul Ungariei, Viktor Orban, primit la Palatul Victoria de Marcel Ciolacu
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la ceremonie fiind de faţă şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor....
Românii vor cheltui cu 13% mai mult pentru sărbători din cauza creșterii accentuate a inflației
Românii vor cheltui cu 13% mai mult pentru sărbători din cauza creșterii accentuate a inflației
Românii vor cheltui cu 13% mai mulţi bani pentru sărbătorile de iarnă din acest an, însă creşterea nu reflectă neapărat ...
Președintele Iohannis a promulgat Codul Silvic
Președintele Iohannis a promulgat Codul Silvic
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind Codul silvic, având ca obiect de reglementare regimul silvic, ...
Nuclearelectrica  – Fitch a revizuit perspectiva ratingului de la stabilă la negativă
Nuclearelectrica – Fitch a revizuit perspectiva ratingului de la stabilă la negativă
Agenţia Fitch a revizuit perspectiva ratingului Societăţii Naţionale Nuclearelectrica de la stabilă la negativă, confirmând ...