Hotnews – INTERVIU Nicolas Maure, director general Dacia: Avem probleme de competitivitate nu doar cu Marocul, ci mai nou si cu Turcia. Unele proiecte ar putea fi alocate in viitor uzinei din Turcia si nu celei din Romania. Uzina Dacia de la Mioveni nu mai are doar probleme de competitivitate cu Marocul, ci pe „fir” a intrat si Turcia care sta mult mai bine la acest capitol, riscul fiind ca viitoare proiecte de motoare si transmisii sa fie alocate uzinei din Turcia, si nu celei din Arges, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, seful Dacia, Nicolas Maure. La 15 ani de cand Dacia e parte a Groupe Renault, directorul companiei vorbeste despre cum vede viitorul Dacia si ce trebuie sa se schimbe pentru ca in 15 ani de acum inainte sa mai existe o mare uzina a Groupe Renault la noi in tara.
ZF – Magazinele au ajuns să ocupe un sfert din centrul vechi al Capitalei. Aproape jumătate din spaţii găzduiesc însă restaurante, baruri sau cafenele. Retailul, fie alimentar, de modă şi bijuterii sau de servicii, a ajuns să ocupe un sfert din cele peste 300 de spaţii din centrul istoric al capitalei, o zonă dominată încă de cafenele şi baruri. Centrul vechi s-a dezvoltat în ultimii nouă-zece ani şi a ajuns kilometrul zero al distracţiei din Bucureşti, însă proprietarii de baruri, cafenele şi restaurante spun că este nevoie şi de extinderea numărului de retaileri după modelul din alte capitale europene.
CURSDEGUVERNARE.ro – Analiză / Cele 4 Românii și drumul fiecăreia până la euro. Divergența internă severă România a transmis la Bruxelles, în luna aprilie a acestui an, noul program de convergenţă, pentru perioada 2014-2017, anunţând că angajamentul de adoptare a monedei euro “va deveni un obiectiv realizabil şi necesar” la data de 1 ianuarie 2019. Deși România îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la euro, indicatorii de convergenţă reală arată însă că ţara, cu excepţia Capitalei, este departe de standardele zonei.
Business Magazin: Fabricile cu cea mai îndelungată tradiţie. Cum au rezistat? Fabrica de bere Timişoreana are o istorie de aproape 300 de ani, iar povestea ciocolatei Kandia începe în urmă cu 120 de ani. Farmec a ieşit în lume cu peste 70 de ani în urmă. Primele cărămizi făcute în fabrica de la Zalău, acum în proprietatea Cemacon, au ieşit pe poartă în urmă cu 45 de ani. 100 de ani au trecut de când se produce ciment la Fieni, fabrica fiind acum în portofoliul HeidelbergCement România. Sunt doar câteva exemple.
Capital – Adio, poliţe RCA ieftine! Asigurătorii au crescut prețurile și cu 40%. Primele plătite pentru asigurarea de răspundere civilă auto aveau diferenţe foarte mari, de la companie la companie, în urmă cu câteva luni. Capital a publicat, în mai 2014, un articol pe această temă, cu preţurile practicate de firme la acel moment, conform datelor culese din piață. Am repetat experimentul săptămâna aceasta pentru acelaşi tip de autoturism. Fără pretenţia că acest exemplu (cel din tabelul alăturat) reprezintă fidel mersul întregii pieţe, constatăm, după 4 luni, că diferenţele s-au diminuat.