Însă o intensificare a eforturilor, care să includă mai multe atacuri aeriene şi o creştere semnificativă a forţelor pe teren, ar putea duce la costuri cuprinse între 13 miliarde de dolari şi 22 de miliarde de dolari anual, relevă analiza prezentată luni de Centrul pentru Evaluări Strategice şi Bugetare, o organizaţie nonpartizană, scrie Agerpres.
‘Costurile viitoare depind, în mare parte, de cât de mult vor dura operaţiunile, de nivelul operaţiunile aeriene şi dacă vor fi desfăşurate forţe terestre suplimentare peste ceea ce s-a planificat deja’, se arată în raport.
Secretarul apărării, Chuck Hagel, a declarat presei săptămâna trecută că Pentagonul a cheltuit între 7 milioane de dolari şi 10 milioane de dolari pe zi în operaţiunile împotriva Statului Islamic de la 16 iunie, când a desfăşurat pentru prima dată trupe pentru a sprijini armata irakiană şi pentru a oferi consiliere liderilor acesteia.
SUA au început atacurile aeriene împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Irak la 8 august şi le-au extins la Siria la 22 septembrie. Forţele coaliţiei au desfăşurat 290 de atacuri aeriene în Irak şi Siria, din care 265 au aparţinut SUA.
Avioanele americane desfăşoară aproximativ 60 de zboruri de recunoaştere pe zi, iar circa 1.600 de militari americani sunt desfăşuraţi în Irak.
Centrul pentru Evaluări Strategice şi Bugetare susţine că estimările de costuri s-au bazat pe informaţii publice în legătură cu tipurile de avioane şi muniţie care sunt folosite, precum şi pe cheltuielile cu operaţiuni anterioare.