Putin susţine că n-are cu cine discuta din cadrul opoziţiei ruse

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că nu există "nimeni cu care să vorbeşti" în cadrul opoziţiei, în momentul în care ţara se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000.
Economica.net - mie, 28 dec. 2011, 14:38

Opoziţia, care a organizat manifestaţia din 24 decembrie de la Moscova, la care au participat între 70.000 şi 100.000 de persoane, „nu are un program comun şi nu există nimeni cu care să vorbeşti”, a declarat Putin, citat de agenţiile ruse, citate de Mediafax.

Întrebat de jurnalişti cu cine ar putea discuta dintre opozanţii care au participat la manifestaţiile din 10 şi 24 decembrie de la Moscova, Putin a adăugat: „Ascultaţi, nici măcar nu ştiu cine era acolo”.

În timp ce ţara se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000, Putin a afirmat că este în favoarea dialogului, dar nu cu extremiştii.

„Noi nu am fost niciodată împotriva dialogului cu opoziţia, dar suntem împotriva oricărei forme de extremism”, a subliniat Putin, fără a face alte precizări.

Putin a minimalizat marţi importanţa acestei mişcări de contestare şi a respins apelurile opoziţiei de a anula rezultatele alegerilor legislative controversate de la 4 decembrie. Opozanţii cer alegeri libere în Rusia şi anularea scrutinului de la 4 decembrie, câştigat de partidul Rusia Unită al lui Putin, care a fost marcat de fraude potrivit opozanţilor şi observatorilor. Premierul rus, care candidează la alegerile prezidenţiale din martie, a denigrat opozanţii de mai multe ori, acuzându-i că sunt în slujba occidentalilor şi comparându-i cu tribul de maimuţe din Cartea Junglei.

Putin a respins miercuri speculaţiile potrivit cărora ar putea reveni la Kremlin înaintea prezidenţialelor din 4 martie, în condiţiile unei demisii a preşedintelui Dmitri Medvedev.

„Nu am vorbit despre acest lucru”, a declarat Putin, făcând referire la aceste zvonuri. „Nu există nici un motiv pentru a face asta”.

Presa şi unii experţi au lansat un asemenea scenariu, apreciind că regimul rus ar putea recurge la această măsură pentru a se întări în faţa nemulţumirii protestatarilor.

După două mandate consecutive de preşedinte, din 2000 până în 2008, Putin i-a cedat locul său lui Medvedev, pentru că nu putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv, potrivit Constituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de......
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică ...