‘Există foarte multe zone rurale din Uniunea Europeană în care locuitorii sunt defavorizaţi din punct de vedere al accesului la servicii de Sănătate. Sunt servicii elementare, la care cu toţii avem dreptul, iar faptul că locuim la oraş sau în mediul rural nu ar trebui să reprezinte o diferenţă. Astfel de decalaje trebuie combătute şi este rolul Parlamentului European să ajute guvernele naţionale cu finanţări’, a explicat Victor Negrescu, într-o declaraţie de presă remisă Agerpres.
Potrivit acestuia, în România ultimilor doi ani, s-au făcut multe pentru accesul celor din mediul rural la sănătate, redeschiderea spitalelor închise de Guvernul Boc ‘fiind unul dintre marii paşi înainte’.
‘Însă, în mod evident, orice finanţare suplimentară la nivelul UE este de ajutor. Aceşti bani prevăzuţi în cadrul proiectului pilot pe care l-am iniţiat sunt destinaţi schimbului de idei între profesionişti în domeniu şi decidenţi, care să ducă la noi măsuri de creştere a accesului la Sănătate. Practic, prin acest milion de euro, se vor găsi soluţii pentru sistemul de sănătate din mediul rural. Sunt foarte bucuros că am reuşit să aduc aceşti bani, să-i direcţionez acolo unde oamenii au cu adevărat nevoie’, a mai spus Victor Negrescu.
Proiectul-pilot iniţiat de eurodeputatul social-democrat a fost validat deja de Comisia Europeană, primind calificativul ‘A’.
Votarea în comisiile Legislativului de la Bruxelles a unui proiect-pilot iniţiat personal de un europarlamentar român reprezintă o premieră în actuala legislatură a Parlamentului European.
Iniţiativa lui Victor Negrescu a fost inclusă în bugetul UE pe anul 2015, votat în cadrul Comisiei pentru bugete. Votul final va avea loc pe data de 22 octombrie, în plenul Parlamentului European.