Până acum, aveau nevoie de aviz individual proiectele mai mari de 125 de MW, însă o reglementare europeană care a intrat în vigoare în această vară a modificat capacitatea pentru care investitorii au această obligaţie, se arată în nota de fundamentare.
‘Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, un operator economic care dezvoltă instalaţii de producere a energie electrice din surse regenerabile în situri în care puterea instalată rezultată pentru fiecare sit depăşeşte 250 MW întocmeşte şi transmite conform legii documentaţia necesară notificării individuale a măsurii de sprijin către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile pct. (20) lit. (b) din Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020 (2014/C 200/01), publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.C200/1 din 28 iunie 2014’, precizează textul propunerii de modificare a Legii 220/2008.
Totodată, cei cu capacităţi de peste 125 de MW care nu au primit răspunsul Comisiei Europene până acum şi au activat în baza unei acreditări temporare vor fi din nou acreditaţi temporar.
‘Producătorii de energie electrică prevăzuţi la alineatul (3) şi operatorii economici prevăzuţi la alineatul (31), pentru care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene în termenul de 24 de luni de la data acreditării, din motive neimputabile lor, pot solicita ANRE o nouă decizie de acreditare temporară pentru a beneficia de numărul de certificate verzi prevăzut la art. 6 alin. (2) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data emiterii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene’, mai precizează textul.
În nota de fundamentare, autorii documentului explică faptul că operatorii economici acreditaţi temporar şi-au îndeplinit în termen obligaţia legală de a întocmi şi transmite autorităţilor competente documentaţia necesară evaluării detaliate a măsurii de sprijin de către CE.
‘Din motive independente de voinţa acestora, termenul de acreditare temporară pe 24 de luni s-a dovedit insuficient pentru finalizarea procedurii de obţinere din partea CE a deciziei individuale de autorizare, astfel încât, în cazul acestor operatori, sistemul de promovare reglementat de Legea nr. 220/2008 a devenit sau e pe cale să devină inaplicabil, prin expirarea deciziilor de acreditare’, precizează nota explicativă.
Sistarea aplicării măsurii de sprijin prin CV pentru operatorii acreditaţi temporar după expirarea termenului de 24 de luni, pe lângă aspectul discriminatoriu al aplicării sistemului de promovare între producători, are consecinţe financiare extrem de importante pentru operatorii economici vizaţi.
‘Astfel, ca urmare a analizelor financiare pentru anul 2014 privind centralele electrice din surse eoliene, în cazul expirării acreditării temporare înainte de autorizarea Comisiei, se produc pierderi lunare ale veniturilor estimate prin bugetul de proiect de peste 65%. În această situaţie, având în vedere proiecţia de rentabilitate a acestor proiecte de circa 10%, operatorii economici sunt expuşi intrării în insolvenţă şi în scurt timp, falimentului, veniturile realizate de circa 30-35% din veniturile preconizate nefiind suficiente pentru acoperirea cheltuielilor şi a rambursării creditelor’, mai menţionează iniţiatorii.